• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Polévka z pečené červené řepy a vlašskými ořechy

Polévka z pečené červené řepy a vlašskými ořechy

28.10.2016 by Klára 1 Comment

V tyto zamračené podzimní dny je polévka z pečené řepy, zeleniny a ořechů ideální k doplnění živin a energie.

Polévka z pečené zeleniny je teda trochu netradiční, ale určitě doporučuju vyzkoušet. Má v sobě sílu a chutě jsou mnohem výraznější než při vaření.

img_2699

A vzhledem k tomu, že na podzim má největší aktivitu dráha plic a tlustého střeva, je důležité nezanášet tělo nekvalitní stravou, protože je musíme připravit na zimu. Je třeba, aby tělo bylo vyživené a zvládlo celý proces podzimu (smutek, uzavírání věcí a zároveň těšení se na další roční cyklus) a zimy (tzv. zimního spánku). Ač se to nezdá, jídlo nám s těmito energetickými procesy může hodně pomoci. Kořenová zelenina má umí stahovat energii dovnitř do těla a připravit nás tak horší časy:) Budeme pak snadněji zvládat nápor podzimních a zimních rýmiček a kašílků, kterých je všude plno.

Červená řepa –  posiluje srdce, zvlhčuje střeva (pro ty, co trpí zácpou), čistí krev a je bohatá na křemík

Umeocet – dochucovadlo nahrazující sůl. Ideální přidávat do hotových jídel, pokud potřebujete dosolit. Má slanokyselou chuť, která nám dost v jídelníčku chybí. S octem jako takovým nemá nic společného (kromě názvu). Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitaminů ve vstřebatelné podobě. Posiluje trávení a imunitu a stimuluje funkci střev.

Na talíři dozdobte třeba pečenými semínky nebo si do ní přihoďte trochu rýže či jiné obiloviny a možno dochutit lněným olej (no, jo – zase ty Omega 3 mastné kyseliny).

Vařily jsme tuto polívku na jednom víkendovém semináři a mělo to obrovský úspěch 🙂

 

Dobrou chuť

Polévka z pečené červené řepy s vlašskými ořechy
 
Vytisknout
Autor: Klára
Typ receptu: Polévka
Suroviny
  • 1 velká červená řepa
  • 2 mrkve
  • ½ bulvy celeru (menšího)
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL mletého římského kmínu
  • 1 ČL mletého koriandru
  • cibule
  • vlašské ořechy
  • bylinky - tymián, rozmarýn
  • olej (olivový, kokosový)
  • umeocet
  • sojová nebo jiná smetana (rýžová, ovesná) nebo creme fresh případně zakysaná smetana
Jak na to?
  1. Rozehřejeme troubu na 180°C
  2. Řepu očistíme a nakrájíme na větší kousky, zbytek zeleniny taktéž (kromě cibule)
  3. Na plech s pečicím papírem vyskládáme zeleninu
  4. Zakapeme olivovým olejem (nebo kokosovým) a osolíme
  5. Pečeme dokud není zelenina měkká
  6. Na posledních 15 min přidáme vlašské ořechy
  7. Mezitím si v hrnci orestujeme cibuli s kořením dozlatova
  8. Po vyndání zeleniny z trouby dáme do hrnce s cibulí, zalejeme horkou vodou a necháme chvíli vařit
  9. Pak umixujeme do hladka a případně dochutíme umeoctem nebo smetanou
3.5.3217

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Podzimní, Polévky, Recepty Štítky:celer, červená řepa, polévka, vlašské ořechy

Previous Post: « Banana Bread
Next Post: Pilaf s fazolemi adzuki »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Jak jsem vařila na ženském semináři – MoodKitchen s Klárou napsal:
    22.8.2017 (15:41)

    […] teplou jáhlovou kaši, ředkvičkovou pomazánku a chystáme srdce podporující polévku z červené řepy a kořenové zeleniny, na kterou dáváme zeleninu zapéct už průběhu snídaně. Zbytek oběda už si holky chtějí […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework