V tyto zamračené podzimní dny je polévka z pečené řepy, zeleniny a ořechů ideální k doplnění živin a energie.
Polévka z pečené zeleniny je teda trochu netradiční, ale určitě doporučuju vyzkoušet. Má v sobě sílu a chutě jsou mnohem výraznější než při vaření.
A vzhledem k tomu, že na podzim má největší aktivitu dráha plic a tlustého střeva, je důležité nezanášet tělo nekvalitní stravou, protože je musíme připravit na zimu. Je třeba, aby tělo bylo vyživené a zvládlo celý proces podzimu (smutek, uzavírání věcí a zároveň těšení se na další roční cyklus) a zimy (tzv. zimního spánku). Ač se to nezdá, jídlo nám s těmito energetickými procesy může hodně pomoci. Kořenová zelenina má umí stahovat energii dovnitř do těla a připravit nás tak horší časy:) Budeme pak snadněji zvládat nápor podzimních a zimních rýmiček a kašílků, kterých je všude plno.
Červená řepa – posiluje srdce, zvlhčuje střeva (pro ty, co trpí zácpou), čistí krev a je bohatá na křemík
Umeocet – dochucovadlo nahrazující sůl. Ideální přidávat do hotových jídel, pokud potřebujete dosolit. Má slanokyselou chuť, která nám dost v jídelníčku chybí. S octem jako takovým nemá nic společného (kromě názvu). Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitaminů ve vstřebatelné podobě. Posiluje trávení a imunitu a stimuluje funkci střev.
Na talíři dozdobte třeba pečenými semínky nebo si do ní přihoďte trochu rýže či jiné obiloviny a možno dochutit lněným olej (no, jo – zase ty Omega 3 mastné kyseliny).
Vařily jsme tuto polívku na jednom víkendovém semináři a mělo to obrovský úspěch 🙂
Dobrou chuť
- 1 velká červená řepa
- 2 mrkve
- ½ bulvy celeru (menšího)
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL mletého římského kmínu
- 1 ČL mletého koriandru
- cibule
- vlašské ořechy
- bylinky - tymián, rozmarýn
- olej (olivový, kokosový)
- umeocet
- sojová nebo jiná smetana (rýžová, ovesná) nebo creme fresh případně zakysaná smetana
- Rozehřejeme troubu na 180°C
- Řepu očistíme a nakrájíme na větší kousky, zbytek zeleniny taktéž (kromě cibule)
- Na plech s pečicím papírem vyskládáme zeleninu
- Zakapeme olivovým olejem (nebo kokosovým) a osolíme
- Pečeme dokud není zelenina měkká
- Na posledních 15 min přidáme vlašské ořechy
- Mezitím si v hrnci orestujeme cibuli s kořením dozlatova
- Po vyndání zeleniny z trouby dáme do hrnce s cibulí, zalejeme horkou vodou a necháme chvíli vařit
- Pak umixujeme do hladka a případně dochutíme umeoctem nebo smetanou
[…] teplou jáhlovou kaši, ředkvičkovou pomazánku a chystáme srdce podporující polévku z červené řepy a kořenové zeleniny, na kterou dáváme zeleninu zapéct už průběhu snídaně. Zbytek oběda už si holky chtějí […]