Tento recept už tady visí poměrně dlouho, ale taky k němu nebyla žádná fotka. Chvilku mi to teda trvalo, ale nakonec jsem to upekla ještě jednou a konečně je to tu v plné parádě 🙂
Vím, že je teď spíš sezona třešní, jahod, rybízu a všech dalších dobrot, které nám rostou na zahrádkách. Ale já nějak měla už delší dobu potřebu doplnit fotku k tomuto receptu a nakonec jsem to ještě proti původnímu trochu oživila o sušené višně namočené v rumu. Z pár hodin namočení nakonec byly asi 2 dny, ale vy to takhle dlouho namáčet nemusíte. Používám v kuchyni naprosto geniální tuzemák od společnosti Bartida, takže pokud jste trochu fajnšmekři, tak si kupte některý z jejich lokálních výrobků. Tuzámák je dokonalý na pečení, na Vaječňáku jedu celou zimu a zbytek už je na Vás 🙂
A k čemu je nám dobrá višeň?
Obsahuje velký obsah vitaminu A (více než třešně) a také třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, draslík, vitamin C, jod, beta karoten, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. Višně mohou pomáhat jako doplněk stravy při osteoporoze či při jistých druzích onemocnění štítné žlázy. Nicméně, všechny tyto dobrůtky nám napomáhají jen když je naše stravování v souladu s potřebami našeho těla. Takže ani višně, ani jiná superpotravina není samospásná 🙂
Jinak ještě k receptu. Já vlastně nevím, jestli je to brownies nebo spíš lanýžový dort – to už záleží na vás, jak to pojmete. Každopádně je to nesmírně chutný dezert a ta kyselá chuť višní je naprosto geniální.
Tak dobrou chuť 🙂
- 130g rýžové mouky
- 75g nepraženého kakaa
- ¼ ČL prášku do pečiva
- 200g batátů (uvařených a rozmačkaných na kaši)
- 50g sušených višňí
- rum
- 150g datlového sirupu (nebo pyré - recept zde)
- 175g másla
- 1 vejce
- 100ml rostlinného mléka (já použila domácí mandlové)
- ¼ ČL vanilkového extraktu (např. z Marks&Spencer)
- Višně namočíme min na 2 hodiny do rumu.
- Troubu předehřejeme na 180 ͦC
- Mouku prosijeme se sypanými ingrediencemi.
- Smícháme "mokré" ingredience.
- Suchou směs vmícháme do mokré a nalejeme do formy.
- Pečeme 20-25 min.
Napsat komentář