Musela jsem na web dát tento recept, protože je to jeden z mých nejoblíbenějších. Doporučuji i těm, kteří se luštěninám spíše vyhýbají, protože tenhle recept je přesvědčí, že není čeho se bát a že to nemá s „hrachovkou“ podávanou v našich jídelnách nic společného 🙂
Tahle směs palivo-sladké chuti vás odzbrojí.
Je trochu náročnější na přípravu, ale samotné vaření už je v podstatě rychlovka. Pozor na chilli a pálivou papriku pro ty, kteří neholdují tolik ostré chuti – mohli by si zkazit dojem z celého jídla.
Jinak fazole adzuki jsou skvělé po celou zimu a pro ty, co potřebují posílit ledviny a doplnit svoji životní sílu jsou přímo léčivé. Je to malá luštěnina tmavě červené až hnědé barvy s bílou čárkou na jedné straně. Pěstují se především v asijských státech a jejich hlavním producentem je Japonsko. Jejich stravitelnost je mnohem lepší než u jiných typů luštěnin. Adzuki obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, ale mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové.
Jsou jedny z mála luštěnin, u kterých nevyléváme namáčecí vodu, ale vaříme fazole v téže vodě. Vývar z fazolí je možno užívat jako lék pro ty, kteří jste vyčerpaní, často nemocní, ve velkém stresu, po porodu – kúra je ideální po dobu 4 týdnů vždy 1 šálek denně. Velmi podporuje obnovu sil ledvin, tvorbu moči a je vhodný pro diabetiky. Vždy vaříme společně s řasou kombu nebo wakame (stačí opravdu maličký kousek). Řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a zároveň jsou velkým zdrojem minerálů, které nám v běžné stravě chybí.
- 200g fazolí adzuki (necháme přes noc namočené ve vodě a pak je v téže vodě vaříme hodinu doměkka s kouskem mořské řasy kombu)
- 200g přírodní rýže (možno také namočit přes noc a pak uvařit nebo upéct)
- 4 stroužky česneku nastrouhaného najemno
- 1 kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm) nastrouháme najemno
- 4 PL petrželky nasekáme nadrobno
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL pálivé papriky (dle citlivosti na ostré jídlo)
- špetka chilli
- 5 zrnek nového koření rozdrceného v hmoždíři
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 2 rajčata nakrájená na kostičky
- 6 PL korintek (zvláštní druh rozinek - možno použít i normální rozinky)
- 4 PL piniových oříšků
- 2-3 ČL himalájské soli
- 3 PL oleje nebo ghí
- Rozehřejeme větší hrnec s pevným dnem
- Rozpálíme olej nebo ghí (v zimě spíše ghí)
- Zpěníme kurkumu (pozor ať se nespálí)
- Přidáme korintky
- Přidáme 2 lžíce petrželky, česnek, chillli, nové koření, zázvor (vymačkanou šťávu)
- Přidáme cibuli
- Osolíme
- Vmícháme rajčata a 10min dusíme
- Přidáme mletou papriku
- Přidáme piniové oříšky
- Vmícháme zbylou petrželku a rýži
- Přidáme uvařené fazole adzuki a necháme asi 20min "táhnout"
- Pro masožravce je možno přidat spolu s fazolemi ještě 400g masa (např. krůtího) nakrájeného na kostičky a orestovaného na oleji.
Napsat komentář