• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Dezerty / Bábovka „Mozart“

Bábovka „Mozart“

16.2.2018 by Klára Leave a Comment

Už jsem sem tolikrát chtěla dát nějakou bábovku a vždycky než se k tomu dostanu je z talíře pryč a já za pár dnů nevím, ze kterého receptu jsem ji vlastně dělala 🙁 Tentokrát jsem využila jednoho docela starého receptu, co mám už dlouho doba a jen jsem ho trošku poupravila.

Sice je v názvu bábovka, ale já nepoužila klasickou bábovkovou formu, ale pro mě novou, koláčovou formu. Doma jsme ji nikdy neměli, tak jsem si udělala radost a zase to vypadá trošku jinak. Těsto je původně ze 7 vajíček, já dala jen 4 a možná proto jsem měla spíše méně hmoty, takže doporučuju menší průměr formy (max 20cm). Jinak s poměrem a druhem mouky se dá hrát. Dost často peču z ječné mouky (není v ní obsaženo tolik lepku), tentokrát jsem měla doma už jenom zbytek a v mém oblíbeném obchůdku už nějakou dobu není v regále:( Jj, až budu mít větší kuchyň, koupím si mlýnek na mouku, protože není nad čerstvě umleté zrno. Ony totiž veškeré živiny, které se z mouky dají dostat vydrží v mouce jen cca 3 týdny po umletí, pak už je to jenom hmota. Mlýnek sice není nejlevnější záležitost, ale mouka taky není úplně levná, zvlášť když pečete trochu víc. A nebavím se o nabídce mouk ze supermarketů:)

A pokud máte radši sladší bábovky, tak můžete dát cukru více (klidně o 50g). Anebo nechte poměry tak jak jsou, ale pomažte bábovku marmeládou a polejte čokoládovou polevou, kterou můžete buď připravit klasicky ve vodní páře, nebo po vyndání bábovky z trouby využít její teplotu a dát všechny ingredience do varné mísy a strčit do trouby. Krásně se tam vše rozpustí a spojí 🙂

Jo, a vyhlašuju bábovkovou výzvu 🙂 Když budete chtít, budu ráda za vaše vyhlášené bábovkové recepty a já je postupně budu péct a zveřejňovat. Jééé, to bude bábovek 🙂

Tak ať chutná 🙂

 

Bábovka "Mozart"
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 160g másla
  • 50g třtinového moučkového cukru
  • kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného)
  • špetka soli
  • 4 vajíčka
  • 50g třtinového cukru Muscovado
  • 100g špaldové mouky
  • 50g ječné mouky
  • 1ČL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 60g rozinek
  • 1 malá odlivka (malý panák) rumu
  • 70g sekané hořké čokolády
  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva (100g hořká čokoláda, 60g kokosový olej, 60g datlový sirup)
Jak na to?
  1. Předehřeme si troubu na 170 °C.
  2. Než začneme přípravu, zalejeme rozinky rumem, aby se nám pěkně nacucaly.
  3. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  4. Změklé máslo utřeme s třtinovým moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli do pěny.
  5. Postupně přidáváme žloutky a opět třeme do pěny.
  6. Z bílků a cukru muscovada nebo jiného třtinového cukru ušleháme tuhý sníh.
  7. Ten jemně vmícháme do máslovo - žloutkové hmoty.
  8. Mouku s práškem do pečiva, sekanou čokoládou a rozinkami lehce promícháme s připravenou směsí.
  9. Těstem naplníme vymazanou formu a uhladíme povrch.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 50min (dle vaší trouby).
  11. Necháme částečně vychladnout a bábovku vyklopíme.
  12. Po úplném vychladnutí můžeme bábovku potřít zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
3.5.3229

 

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Dezerty, Svačiny Štítky:bábovka, čokoláda, ječná mouka, rozinky, rum

Previous Post: « Fazolový guláš
Next Post: Perníkové pohankové lívance »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework