Už jsem sem tolikrát chtěla dát nějakou bábovku a vždycky než se k tomu dostanu je z talíře pryč a já za pár dnů nevím, ze kterého receptu jsem ji vlastně dělala 🙁 Tentokrát jsem využila jednoho docela starého receptu, co mám už dlouho doba a jen jsem ho trošku poupravila.
Sice je v názvu bábovka, ale já nepoužila klasickou bábovkovou formu, ale pro mě novou, koláčovou formu. Doma jsme ji nikdy neměli, tak jsem si udělala radost a zase to vypadá trošku jinak. Těsto je původně ze 7 vajíček, já dala jen 4 a možná proto jsem měla spíše méně hmoty, takže doporučuju menší průměr formy (max 20cm). Jinak s poměrem a druhem mouky se dá hrát. Dost často peču z ječné mouky (není v ní obsaženo tolik lepku), tentokrát jsem měla doma už jenom zbytek a v mém oblíbeném obchůdku už nějakou dobu není v regále:( Jj, až budu mít větší kuchyň, koupím si mlýnek na mouku, protože není nad čerstvě umleté zrno. Ony totiž veškeré živiny, které se z mouky dají dostat vydrží v mouce jen cca 3 týdny po umletí, pak už je to jenom hmota. Mlýnek sice není nejlevnější záležitost, ale mouka taky není úplně levná, zvlášť když pečete trochu víc. A nebavím se o nabídce mouk ze supermarketů:)
A pokud máte radši sladší bábovky, tak můžete dát cukru více (klidně o 50g). Anebo nechte poměry tak jak jsou, ale pomažte bábovku marmeládou a polejte čokoládovou polevou, kterou můžete buď připravit klasicky ve vodní páře, nebo po vyndání bábovky z trouby využít její teplotu a dát všechny ingredience do varné mísy a strčit do trouby. Krásně se tam vše rozpustí a spojí 🙂
Jo, a vyhlašuju bábovkovou výzvu 🙂 Když budete chtít, budu ráda za vaše vyhlášené bábovkové recepty a já je postupně budu péct a zveřejňovat. Jééé, to bude bábovek 🙂
Tak ať chutná 🙂
- 160g másla
- 50g třtinového moučkového cukru
- kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného)
- špetka soli
- 4 vajíčka
- 50g třtinového cukru Muscovado
- 100g špaldové mouky
- 50g ječné mouky
- 1ČL prášku do pečiva bez fosfátů
- 60g rozinek
- 1 malá odlivka (malý panák) rumu
- 70g sekané hořké čokolády
- meruňková marmeláda
- čokoládová poleva (100g hořká čokoláda, 60g kokosový olej, 60g datlový sirup)
- Předehřeme si troubu na 170 °C.
- Než začneme přípravu, zalejeme rozinky rumem, aby se nám pěkně nacucaly.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Změklé máslo utřeme s třtinovým moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli do pěny.
- Postupně přidáváme žloutky a opět třeme do pěny.
- Z bílků a cukru muscovada nebo jiného třtinového cukru ušleháme tuhý sníh.
- Ten jemně vmícháme do máslovo - žloutkové hmoty.
- Mouku s práškem do pečiva, sekanou čokoládou a rozinkami lehce promícháme s připravenou směsí.
- Těstem naplníme vymazanou formu a uhladíme povrch.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 50min (dle vaší trouby).
- Necháme částečně vychladnout a bábovku vyklopíme.
- Po úplném vychladnutí můžeme bábovku potřít zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
Napsat komentář