• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Hlavní jídla / Fazolový guláš

Fazolový guláš

14.2.2018 by Klára Leave a Comment

Jedno z velmi důležitých zimních jídel, pokud více holdujete rostlinné stravě, ale i pro masožravce, pokud si rádi odlehčí a doplní jídelníček. Je to rychlé jídlo, které máte na stole do půl hodinky. 

Jo, příprava je relativně rychlá, ale je teda potřeba mít alespoň 12hod namočené fazole a pak je musíte ještě min hodinu vařit do změknutí. Ale dá se to stihnout během rána, kdy vypravujete děti, sebe nebo partnera/rku do práce. Stačí postavit na sporák a už to jede samo, takže po návratu z práce máte večeři do půl hoďky na stole. Můžete vařit v tlakovém hrnci nebo normálním. Nezapomeňte přidat do vaření řasu kombu – kvůli lepší stravitelnosti luštěnin, aby vám to pak v kanclu nebo večer doma nevyrazilo bok 🙂

Fazole červená ledvina – říká se, že čím je fazole tmavší, tím je lépe stravitelnější. A tahle navíc svým tvarem a hlavně názvem připomíná tvar ledvin a ty my chceme v zimě nejvíce podporovat. Vláknina ve fazoli pomáhá v prevenci zácpy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi a  je jedním z nejlepších zdrojů železa – jojo, zapomeňte na Pepka námořníka :). A konkrétně tato červená varianta má velmi jemnou strukturu a výraznou chuť.

Adzuki – o těch jsem už psala v rámci receptu Pilaf s fazolemi adzuki, tak jen krátké opáčko. Obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, ale mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Pomáhají nám odvádět přebytečnou vodu z těla a taky jsou to jediné fazole, kde namáčecí vodu nevyléváme, ale vaříme přímo v ní. A také odvar z těchto fazolí můžeme vypít. Opět posiluje ledviny a vysušuje. Vaříme společně s řasou kombu (jangový charakter), vyrovnává nám jinový charakter fazolí adzuki.

Kurkuma – jedno z nejlepších koření, které můžete přidávat snad do každého jídla. Přináší nám do jídla slunce, oživuje krevní oběh (pozor na větší množství u těhotných) a podporuje náš trávicí systém

Variabilitě tohoto receptu se meze nekladou. Můžete podávat s rýží nebo jenom s dobrým kváskovým chlebem. Pokud máte rádi trošku ostřejší chutě, přidejte do základu chilli dle vlasního uvážení. Guláš pak bude příjemně pikantní a hezky zahřeje. Já měla v lednici uvařený oves (zrno), tak jsem to do něj přimíchala a hezky to pak v puse křupe:)

Fazolový guláš
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 100g fazole červená ledvina
  • 100g fazole adzuki
  • 2 PL oleje (např. Emil Noel omega 3 nebo ghi)
  • 1 červená paprika
  • 3 rajčata
  • 2ČL kurkuma
  • 2ČL paprika
  • ½ ČL skořice
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL černého pepře (čerstvě rozemletého)
  • 1ČL bujon wurzl
  • řasa kombu
  • 3 cibule (mohou být i červené)
  • 50g oves zrno - uvařené
  • 2 PL shoyu omáčkay
  • 1 PL umeocet
Jak na to?
  1. Namočené fazole uvaříme každé ve zvlášním hrnci s řasou kombu
  2. Odvar z adzuki můžeme vypít a vodu z červené ledviny si necháme bokem.
  3. Na pánvi zpěníme najemno nakrájenou cibulku
  4. Přisypeme kurkumu a později červenou papriku, pozor aby nezhořkla
  5. Pokud máte rádi ostřejší chutě, nebojte si přidat 1-2 lžičky chilli.
  6. Přidáme na větší kusy nakrájenou papriku a rajčata.
  7. Pokud je málo vody, přidáme vyvařenou vodu z fazolí a dusíme celou směs cca 10min
  8. Nakonec přidáme uvařené fazole a pokud by se nám to zdálo málo sladké, můžeme přidat třeba trošku agávového sirupu.
3.5.3229

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Hlavní jídla, Zimní

Previous Post: « PF 2018 :)
Next Post: Bábovka „Mozart“ »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework