• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Články / Jak jsem vařila na ženském semináři

Jak jsem vařila na ženském semináři

22.8.2017 by Klára 1 Comment

Někdy na jaře na jedné z přednášek Akademie léčivé výživy vznesla jedna z našich lektorek, Eva Leňová, dotaz, jestli by se mezi náma studentkama nenašla dobrá duše, která by jí pomohla vařit na semináři, který pořádá pro ženy v druhé polovině léta. Spontánně jsme na sebe s Šárkou Strýhalovou mrkly a přihlásily jsme se. Oběma nám cvaklo, že tohle je příležitost, jak začít vařit pro větší skupiny a začít šířit myšlenku Akademie dál mezi širokou veřejnost. Obě rády vaříme, děláme kurzy a těší nás, když lidem naše jídlo chutná.

Zhruba měsíc před začátkem kurzu jsme si dávaly vědět, že je potřeba už připravit jídelníček, aby se mohly nakoupit v klidu ingredience a tak.  No, samozřejmě, že jsme ho dokončily až týden před kurzem 🙂 Nicméně suroviny je stejně potřeba koupit čerstvé, tak to zase tolik nevadilo.

Seminář byl zaměřený na podporu 3 ženských pokladů, návratu k sobě samé, sdílení v bezpečí ženského kruhu a také o vlivu stravy na naše tělo a mysl. A k tomu jsme vymyslely jídelníček tak, aby každý den byla doplněna jedna orgánová sestava podle ročních období. Měly jsme teda jenom 3 dny a roční období jsou 4, takže jsme to musely trošku smrsknout a vyřadit element Kovu neboli období podzimu, i když některými recepty jsme podpořily i tento element.

Blížil se inkriminovaný čtvrtek, kdy jsme se Šárkou slíbily, že dorazíme do penzionu, abysme měly čas to tam všechno očíhnout a vnitřní nervozita stoupala…bude jim to chutnat, odhadneme množství, neuděláme nějakou chybu?

Naše celovíkendová synchronizace začala už tím, že jsme měly obě naplánováno vyrazit z domu po 19:00 a když jsem v půl 9 stála před domem a nasedala do auta, tak mi pípla smska, že Šárka vyráží 🙂

Cesta až do Humpolce byla v pohodě, ale tam byla nějaká objížďka, na kterou jsem nereagovala, protože jsem se vykecávala s kámoškou, Waze nic neříkal, tak jsem jela dál. No, když jsem asi po 15min furt kroužila kolem Humpolce a ne a ne dostat se na cestu, která vedla do Lipnice nad Sázavou, típla jsem kámošku a za přispění velkého klení jsem konečně objížďku akceptovala a za 15 min dorazila do krásného penzionu Silentium kousek před Lipnicí nad Sázavou.

Penzion Silentium

Penzion svítil do tmy, v kuchyni se už taky svítilo a já se těšila na dobrodružství, které nás čekalo.

Kuchyň nebyla moc velká, byl tam jenom jeden klasický sporák, tak jsme přemýšlely, co s tím, nicméně paní majitelka přinesla ještě jeden plotýnkový dvojvařič a bylo jasné, že to dáme. Trošku jsme si to tam upravily k obrazu svému, aby se nám dobře pracovalo, zkoukly jsme zásoby a šly si dát sklenku vína a připravit se na nový den.

Ráno jsme v klidu posnídaly, s Evou proběhly návrh finální jídelníčku a dohodly jsme se, co kdo bude potřebovat a jak to celé připravíme. Kolem 11 hod už dorazila jedna účastnice, spolužačka z ALV, která nám ještě přivezla všechny suché suroviny, a my už postupně mohly začít připravovat jídlo. Do pomalého hrnce jsme daly vařit zeleninu na vývar, který je potřeba skoro do všech jídel, aby dodal tu správnou chuť a také vitaminíny a minerály.

Kuchařinky v kuchyni

Také jsme zjistily, že nám chybí tempeh, který byl jedním ze základních surovin v obědovém menu, tak jsme ještě vyrazily do Havlíčkova Brodu dokoupit. Času jsme měly dost, vývar se vařil, tak jsme sedly do auta a jely. To bylo fajn, protože jsme aspoň měly možnost uvidět krásný hrad v Lipnici nad Sázavou, který se majestátně tyčí nad vesnicí. Zbytek víkendu už jsme byly jenom v kuchyni nebo kolem penzionu a krásy okolí jsme neměly možnost prozkoumávat.

Hrad Lipnice nad Sázavou

Pak už nám nic nebránilo připravit první oběd, na který se přijíždějící holky moc těšily. Připravovaly jsme  soba nudle s tempehem, brokolicí a ořechy a celé jídlo mělo být bezlepkové. Bohužel se nepodařilo koupit bezlepkové těstoviny resp. jenom jeden balíček Quinoa soba nudlí, které jsme ale následně zjistily, že je v nich obsažena PŠENICE.  Jak na potvoru to odnesla velkou nevolností dcera paní majitelky, která trpí celiakií. Moc nás to mrzelo a byla to pro nás velká škola, že je potřeba se opravdu velmi pečlivě dívat na složení potravin, i když se na první pohled tváří, že jsou např. bezlepkové. Tak jako quinova nudle, u kterých by nás opravdu nenapadlo, že velkou část tvoří pšenice. Ach jo. Odpoledne už na holky čekal  kváskový makový závin a domácí bezlepkový i pšeničný chleba od Šárky, tudíž jsme nemusely chystat hned svačinku a mohly zbytek odpoledne strávit přípravou večeře, což měl být masový vývar a palačinky naslano.

To už nám v hrnci pěkně bublal masový vývar z hovězího masa a my se daly do přípravy špaldovo-pohankových palačinek s cibuládou z červené cibule a taky jsme měly v lednici mangold, tak jsme udělaly ještě jednu náplň, aby to bylo zajímavější.

Po večeři jsme zahájily přípravu pomazánek na ráno a taky ovocných rozvarů (z meruněk a broskví). Také jsme si do Zepter hrnce daly vařit rýži na ranní congee kaši (4hod vařená bílá rýže, která má velmi ozdravný účinek, pokud máte zatížené trávení). Je potřeba vždy vařit s nějakou mořskou řasou a v poměru 1:10 s vodou, pak to má ten správný efekt na naše zažívání. No a blížila se devátá večer a my zjistily, že máme super oteklé nohy a už nás přece jenom přichází trochu únava. Přece jenom ani jedna z nás není zvyklá na 12 hodinový maraton v kuchyni. I když nás to náramně bavilo a moc nám to spolu šlo 🙂

Na sobotní snídani měla být hlavně congee rýžová kaše, ale zbylo nám palačinkové těsto od večeře a nějaké suroviny, ze kterých jsme ještě vyrobily pár pomazánek, takže snídaně byla více než opulentní:)

Palačinky a sladké rozvary (meruňka a broskev) a jahodové pyré

Pomazánky v akci – z bílých fazolí, z kešu a sušených rajčat a čočková na indický způsob

Congee rýžová kaše s semínky a jahodovým pyré

Po snídani měly holky přednášku a pak se teprve vydaly na procházku, chtěly si nasbírat nějaké lesní plody do likéru, který chtěly odpoledne připravovat a taky poznat nějaké bylinky v okolí, které by mohly využít. My měly tudíž trochu víc času, protože jsme už omáčku na oběd měly rozvařenou a rychlý hráškový krém s mátou už byl skoro hotový. Sobotní den byl ve znamení elementu dřevo a jeho hlavnímu orgánu játrům.

Oběd skoro hotov – rajská omáčka a hráškový krém s mátou

A došlo i na krátký odpočinek

Kávičku především

A taky na procházku

A pak už zase zpátky do kuchyně dokončit rajskou, uvařit těstoviny a začít připravovat svačinku a taky večeři. Dnešní den byl tak trochu ve znamení zdravých omáček, vyráběných jen ze zeleniny, bez přídavku mouky.

Hráškový krém s mátou

Rajská omáčka s těstovinou a hovězím masem

Ke svačince jsme připravily dezert z chia semínek, rýžového mléka a rozmixovaných, oloupaných broskví. I když v sobotu zrovna nebyl moc parný den, tak tohle je ideální dezert pro léto, který nijak nezatíží zažívání.

Chia dezert s broskví

A když jsme chystaly zeleninu na večeři, tak holky si připravovaly likéry z bylinek, tančily a užívaly si krásného sobotního odpoledne, které patřilo jen jim. My mezitím vařily koprovku, čistily brambory a připravovaly fazolové lusky. Vzhledem k výživnosti jednotlivých chodů jsme už k večeři nepodávaly polívku. Už by toho na holky bylo asi trochu moc:) Sice nám tím ve sklípku zbylo spoustu kedluben, ale to se nedá nic dělat – tak jsme si je pak rozebraly domů a polívku jsme udělaly až pak doma.

Po večeři holky tvořily náramky a my si zase dělaly přípravu na další ráno a tentokrát jsme se shodly, že jdeme brzo spát a nebudeme ponocovat, protože únava se už začala malinko projevovat, tak abysme byly ráno fit.

Neděle ráno je už tak trochu ve znamení balení, ale i tak máme připravenou teplou jáhlovou kaši, ředkvičkovou pomazánku a chystáme srdce podporující polévku z červené řepy a kořenové zeleniny, na kterou dáváme zeleninu zapéct už průběhu snídaně. Zbytek oběda už si holky chtějí nachystat samy, protože jsou připravení krásní pstruzi z Punkvy, které jsme ochutily jen olivovým olejem, tymiánem a citronem. Po polívce už se rozpaluje oheň a pstruzi plují se opékat. K nim jsme podávaly jen pečenou zeleninu. Mňam

Jáhlová kaše s švestkovým rozvarem, semínky, rozinkami a goji

Polévka z pečené červené řepy

A tohle jsme my 🙂

A tímto skvělým obědem skončil jeden báječný víkend v krásném prostředí Vysočiny a my už přemýšlíme, kam bysme zase jely vařit. Jsme teda mega unavené a já celý další den dospávala, ale stálo to za to. Moc nás obě těšilo, že všem chutnalo a nás to fakt bavilo. Až mě to samotnou překvapilo 🙂

No a už končím s psaním, je to nějaké dlouhé, chtěla bych to zkrátit, ale neumím to a myslím, že vaření mi jde asi trochu líp 🙂

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Články Štítky:kuchařka, seminář, ženy

Previous Post: « Pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou
Next Post: Nejlepší dýňová polévka ze všech »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Polévka z pečené červené řepy a vlašskými ořechy – MoodKitchen s Klárou napsal:
    23.8.2017 (9:42)

    […] jsme tuto polívku na jednom víkendovém semináři a mělo to obrovský úspěch […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework