Nedělní snídaně nemusí být jenom o vajíčkách:), alespoň teda u nás 🙂 Tentokrát jeden bezlepkový super rychlý recept na snídani nebo třeba pro děti do školy nebo na svačinku pro nás dospělé. Navíc pohanka má super truper vlastnosti, pomáhá nám zbavovat se přebytečné vlhkosti těle a v zimě nás krásně prohřeje zevnitř.
Je to super rychlovka, skoro rychlejší než palačinky. Je potřeba teda přes noc namočit (já vím, zase to namáčení) pohanku lámanku. Já jsem na ni druhý den neměla čas, takže ještě asi dny odpočívala v lednici a dokonce mi tam krásně naklíčila. A tím pádem jsme měli super výživnou snídani, protože v klíčcích zrn je největší síla a nejvíce živin.
A PROČ JE VLASTNĚ POHANKA TAK DOBRÁ?
Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit. Z výživového hlediska je pohanka považována za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje cca 11 % bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu (aminokyseliny jsou zde ve skoro optimálním poměru pro člověka). Pohanka je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C.
Pohanka je však výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání. Může tedy pomoci při všech zdravotních problémech, které s tím souvisí – křečových žílách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení (z nosu, dásní), příliš silné menstruaci. Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C (navzájem podporují svou schopnost působit v těle jako antioxidant). Pokud chcete zvýšit využitelnost jednoho z nich, je třeba hlídat si i spotřebu toho druhého.
Léčivé účinky pohanky:
- zpevnění žilních stěn a prevence některých cévních poruch
- snižuje riziko trombózy, infarktu i mrtvice
- léčba hemoroidů (ideálně v kombinaci s lněným semínkem)
- z hlediska TČM posiluje dráhu sleziny a žaludku, kterou mají ženy často oslabenou
- zároveň dokáže z těla odstranit vlhkost
A teď už zpátky ke snídani – po vyndání z lednice slijeme namáčecí vodu, pořádně propláchneme a máme nachystaný základ na lívance.
Všechny ingredience vložíme do mixéru – já jsem si na tohle malé množství velmi oblíbila Nutribullet (je skladný, skvěle se umývá a je super praktický v momentě, kdy děláte jen třeba pomazánku nebo smoothie pro 1-2 lidi).
No a pak už jen osmažíte na pánvi a ochutíte na stole tím, co je zrovna po ruce. Já měla od kamarádky dýňovou marmeládu, tak jsem ji chtěla vyzkoušet a musím říct, že super. Takže pokud se k ní někdy dostanete, určitě ochutnejte. Nebo z ní zkusím vylákat recept a zkusím někdy v létě udělat:)
Dobrou chuť 🙂
- 250g pohanky lámanky v suchém stavu
- 200ml rýžového mléka
- 2 PL lněného semínka
- 30g rýžového sirupu
- 1ČL perníkového koření (záleží na chuti)
- ghí
- marmeláda, povidla
- javorový nebo agávový sirup
- Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme
- Necháme chvíli odstát, aby se rozmixované lněné semínko nacucalo
- Smažíme na ghí malé lívanečky
- Potíráme jakoukoliv marmeládou, povidly či co máme rádi.
Napsat komentář