• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Články / Babí léto a co to pro nás znamená

Babí léto a co to pro nás znamená

20.8.2017 by Klára Leave a Comment

Ve škole nás všechny učili, že rok se skládá ze 4 ročních období, ale čínská medicína nám v tom udělala trošku změnu a počítá ještě s jedním obdobím, které všichni dobře známe a to je Babí léto. Časově to zapadá do období zhruba poloviny srpna do podzimní rovnodennosti. V tomto čase přichází chladnější rána s ranní rosou a všudypřítomnými pavučinami. Příroda je nádherně vybarvená dozlatova, dozrává spousta druhů ovoce a zeleniny, země se začíná připravovat na energii podzimu. Máme tu babí léto, jehož symbolem by mohla být dýně Hokkaidó – kulatá, jako energie pozdního léta, oranžovožlutá, sladká a harmonizující a pro naše zdraví v tomto období velmi prospěšná.

Podle staré čínské tradice vládne tomuto období element země, který se projevuje ve středu všeho živého a všech věcí. Transformuje, sjednocuje a spojuje vše, co je v nerovnováze. Je to vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. Především však v období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost. Proto je dobré dbát na teplejší oblékání, abychom předešli proniknutí chladu a vlhkosti do organismu.

 

5elementu

 

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii pěti prvků, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti. Jak jsem již zmínila, pozdní léto je spojeno s elementem Země. Z pěti směrů zemi přináleží střed, v podnebí transformací její čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat. Tělesná forma země je oblá a přirozeností zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění. V lidském těle je element země zastoupen zejména orgány slezinou a žaludkem s úlohou transformační, přepravovací a vyživovací. S výživou úzce souvisí kvalita svalové tkáně, proto svaly odráží kondici sleziny stejně jako rty, jimiž čchi sleziny prochází. Z pěti chutí je to chuť mírně sladká, jako většina ovoce, zeleniny a obilnin, které v tuto dobu dozrávají. Z pěti emocí je pro zemi typické přemítání.

Směřování energie:
dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
Orgán:
slezina, žaludek
Čas:
babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
Chuť:
sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
Barva:
oranžová – sytě žlutá

 

O slezině, její podpoře a výživě v období babího léta

„Hlavním úkolem sleziny, je spolu se svým párovým orgánem žaludkem, řídit trávicí proces. Slezina pomáhá rozkládat potravu a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuje do celého těla. Tato esence jednak stále doplňuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve, a jednak představuje zdroj hybné životní síly; z toho důvodu se o slezině říká, že u člověka představuje jeho ‚postnatální základ‘, a také že je „zdrojem vytváření a přeměňování čchi a krve“1)

K dalším funkcím sleziny patří zvlhčování. Osvěžující jin ze stravy dodává elasticitu svalům a tkáním, stejně tak schopnost se uvolnit a regenerovat. Nyní je nejvhodnější doba k posílení a podpoře tohoto meridiánu. Do jídelníčku zahrnujeme zejména potraviny zemitého charakteru – jemné, sladké, výživné a syté.

Sladká chuť posiluje čchi. Toto tvrzení se však týká pouze sladkých neutrálních a sladkých zahřívajících druhů zeleniny, všech druhů obilovin, masa, ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek – jinými slovy se vztahuje na vše výživné, co vykazuje jemnou chuť. Všechny tyto potraviny (přestože některé se vztahují i k jiným orgánům) posilují čchi sleziny.

Sladké zvlhčuje. Toto tvrzení se týká obilí, kořenové zeleniny, ovoce, sušeného ovoce, ovocných šťáv a sladidel, jako je např. třtinový cukr, med, třtinová melasa, javorový sirup, obilný slad apod. Tyto potraviny, konzumujeme-li je v rozumném množství, tvoří šťávy, uklidňují nervovou soustavu, jsou uvolňující a zkvalitňují spánek. Bohužel stejný účinek nemá rafinovaný cukr. Jeho metabolismus čchi sleziny dusí a odvádí z těla vitaminy a minerály. Následně přispívá k hromadění nadměrné vlhkosti a hlenu. Ze stejných důvodů bychom měli v tomto období vynechat i potraviny, které vlhko produkují, jako jsou mléčné výrobky, smažená a tučná jídla.

Slezina má ráda teplo. Proto je vhodné jíst i pít teplé nápoje. Krátká tepelná úprava potravin zlepšuje jejich stravitelnost. Vhodné jsou ranní obilné kaše (např. viz recept) a polévky ze sladkých a kořenových zelenin.

Do jídelníčku můžeme zařadit hořkou chuť, která pomáhá vysušovat vlhkost (například přidat do polévky lístky pampelišky).

I během pozdního léta mohou nastat velmi teplé dny, mějme však na paměti, že konzumace studených nápojů a potravin nebo nápojů s ledem, není pro slezinu dobré. Pro zchlazení horka si můžeme uvařit zelený čaj, dát si meloun nebo okurku, ale ne z chladničky.

Potraviny elementu země

Jezte zralé sladké ovoce – jablka, hrušky, švestky

Jezte zeleninu – dýně je hlavní potravinou tohoto období, také pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i klasické brambory, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí – to vše lehce dusíme, vaříme nebo kvasíme

Z obilovin jsou nejlepší jáhly, pohanka a rýže

Z luštěnin – fazole adzuki (ale i jiné), cizrna

Z koření – už můžeme pomalu začít zařazovat ty hřejivé jako zázvor, skořice, badyán, hřebíček, kardamon – na odvedení vlhkosti, ale můžeme taky mátu, kmín, fenykl a šalvěj pro podporu trávení

V tomto období upouštíme od pití ovocných a zeleninových šťáv. Ideální jsou čaje a vlažná nebo teplá voda, bezinková šťáva

A snažte se trochu více odpočívat a tolik se nestresovat 🙂

 

Klára

 

/Zdroj: Pragon, Akademie léčivé výživy, Výživou ke změně/

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Články, Letní

Previous Post: « Pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou
Next Post: Jak jsem vařila na ženském semináři »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

KláraJmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš
  • PF 2018 :)

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

adzuki agar ananas banány bábovka celer cuketa detox dezert ghí hlavní jídlo ječná mouka jáhly kakao kokos koláč kurz luštěniny léto mango marakuja mrkev máta ovoce pečení piniové oříšky pohanka polévka quinoa rozinky rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké snídaně tahini vegan večeře vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda špalda

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (2)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (11)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)

Deprecated: Funkce genesis_footer_creds_text není podporována už od verze 3.1.0! Použijte prosím raději funkci genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /data/www/20774/moodkitchen_cz/www/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright © 2021 · Foodie Pro & The Genesis Framework