- 1kg červené cibule
- 75 - 100 ml panenského olivového oleje
- 500 ml červeného vína (je možno použít třeba biovíno)
- 1 ČL soli
- 3 PL rýžového sirupu, agáve nebo medu
- 3-4 PL balzamica nebo červeného vinného octa
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
- Dáme smažit olej do hluboké pánve a přisypeme cibuli, kterou cca 15min opékáme za častějšího míchání, než pustí šťávu.
- Postupně přiléváme po troškách víno a vždy počkáme až se alkohol odpaří.
- Dusíme pod pokličkou za občasného míchání až 1 a 1/4hod.
- Posledních 15min necháme vařit bez pokličky, přidáme sirup a ocet a necháme tekutinu odpařit za častějšího míchání.
- Možno dochutit např. tymiánem nebo šalvějí - ale to už záleží na vašich individuálních preferencích.
- Můžete ji dát ještě horkou do zavařovací sklenice a otočit dnem vzhůru - vydrží vám pak v lednici i měsíc (to stejné můžete dělat i s polívkami nebo omáčkami)
Pohankovo-špaldové palačiny s cibuládou
Autor: Klára
Suroviny
- Na 12 palačinek
- 150 g špaldové mouky
- 150 g pohankové mouky
- 800 ml tekutiny (obilné mléko - rýžové, ovesné, kravské mléko) - záleží na vašich preferencích
- 2 vejce
- špetka soli
- 1ČL olivového oleje do těsta (nemusí být)
- ghí
Jak na to?
- Smícháme všechny ingredience dohromady buď šlehací metlou nebo ručním mixérem
- Necháme těsto odpočinout v lednici - vzhledem k celozrnné mouce klidně i přes noc
- Smažíme na ghí
[…] můžete smetanou ozdobit až hotovou polévku a přidat například nakrájené palačinky […]