Dneska bylo dost vedro, nechtělo se mi moc vařit a měla jsem doma čerstvý hrášek a za oknem mátu, tak bylo vyřešeno, co bude k obědu 🙂
No a taky jsme s Šárkou zařadily tento recept do jídelníčku na jednom ženském semináři a měla velký úspěch.
Lahodná chuť čerstvého hrášku v kombinaci s mátou je prostě skvělá. Pokud budete chtít polívku zjemnit, můžete použít ovesnou smetanu, ale možná ani nebude potřeba.
Nebo můžete smetanou ozdobit až hotovou polévku a přidat například nakrájené palačinky 🙂
Zároveň je fajn tuto polívku vařit v průběhu jara, kdy se všechno v přírodě probouzí a pučí a je potřeba dodávat tělu zelené potraviny. Zelená barva také dělá dobře našim játrům a ty je fajn podporovat v jakémkoliv ročním období:)
- 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- kousek cukety - světlé (není nutná)
- půl litru zeleninového vývaru
- 2 lžíce ghí
- 150 ml rostlinné smetany
- šťáva z citronu
- olivový olej
- 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- hrst mátových listů
- Do rendlíku dáme ghí a trochu olivového oleje, orestujeme cibuli, po chvilce přihodíme česnek.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme hrášek. Vše provaříme asi 5 minut, aby hrášek neztratil svou barvu.
- Směs rozmixujeme, přilejeme smetanu a přihodíme lístky máty, které také rozmixujeme.
- Polévku dochutíme umeoctem, pepřem a citronovou šťávou.
- Pokud se polévka zdá hustá, ještě zředíme trochou vývaru.
[…] My měly tudíž trochu víc času, protože jsme už omáčku na oběd měly rozvařenou a rychlý hráškový krém s mátou už byl skoro hotový. Sobotní den byl ve znamení elementu dřevo a jeho hlavnímu orgánu […]