• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Dezerty / Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč s drobenkou

12.9.2017 by Klára 3 Komentáře

Tento recept už dělávám roky, ale nikdy jsem ho nestihla vyfotit, protože bývá dost často brzo pryč. Švestek jsou všude plné obchody, a tohle je skvělý způsob na jejich zpracování.

Kdysi jsem tento recept získala od rodičů našich kamarádů a od té doby jej s různými obměnami dělám každou chvíli a pokaždé použiji sezonní ovoce (rebarboru, rybíz, jahody, maliny, švestky)…chutná vždycky skvěle.

Můžete si sami pohrát s různými druhy mouky. Já ráda používám do receptů tu ječnou. Je výživnější, obsahuje málo lepku a je zdrojem vitamínů skupiny B, které dodávají energii a pomáhají proti stresu. Ječná mouka není standardní moukou, je potřeba dát menší množství než bývá v receptech a má v koláčích trochu jinou chuť. Pokud nechcete experiementovat jen s jednodruhovou moukou, můžete ji dát napůl se špaldovou nebo pohankovou. Je velmi vhodná proti zácpě, ale také při kvasinkových dietách.

Dobrou chuť 🙂

 

Švestkový koláč s drobenkou
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 200g ječné mouky (pokud používáte jinou mouku, tak 250g)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka (já používám rýžové)
  • ½ prášku z vinného kamene (prášek do pečiva)
  • ovoce (rybíz, švestky, rebarbora, maliny)
Jak na to?
  1. Z mouky, cukru a másla připravte žmolenku
  2. Oddělejte část vedle do misky (na posypání koláče)
  3. Do zbytku těsta zapracujte vajíčka, mléko a prášek od pečiva
  4. Nalejte do koláčové formy (vymazané máslem a vysypané strouhankou)
  5. Posypeme ovocem (rebarbora, rybíz, maliny, švestky)
  6. Zasypeme odloženou žmolenkou
  7. Pečeme na 160°C asi 30min.
3.5.3228

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Dezerty, Podzimní Štítky:ječná mouka, švestky

Previous Post: « Sekaná na italský způsob
Next Post: Polévka z mungo fazolek »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Eva

    22.9.2017 at 9:59

    Prosím, čím mohu nahradit v receptu vejce? A v jakém množství s ohledem na ječnou mouku? Děkuji

    Odpovědět
    • Klára

      7.10.2017 at 19:05

      Zdravím Evo, vejce se většinou nahrazuje rozemletým lněným semínkem. V poměru 1PL lněného semínka = 1 vejce. Tento koláč jsem ve vegan verzi ještě nezkoušela, ale někdy to musím upéct i v této variantě.

      Odpovědět
      • Eva

        10.10.2017 at 8:36

        Děkuji mockrát za odpověď. Také zcela jistě vyzkouším 🙂

        Odpovědět

Napsat komentář: Eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework