Jsem polívková, takže zase jeden rychlý recept pro letní či podzimní dny. Záleží, jak to člověk pojme a jaké do této polévky dá koření.
Mungo mám doma vždycky a když nevím, co k večeři, tak tohle je otázka 20min a super výživná polévka je na světě. S blížícím se podzimem jsem do ní přidala houbu rosolovku stříbrnou, která už svým vzhledem připomíná lidské plíce, tudíž je skvělá pro tonizaci (zvlhčování) plic v období podzimu. V tomto období ji přidávám skoro do každé polévky – je bez chuti a zápachu, ale přinese do těla spoustu dobrého. Můžete ji pak v polévce rozmixovat nebo po vyvaření vyhodit – to už nechám na Vás.
Fazole mungo jako jednu z mála luštěnin nemusíte namáčet, nicméně vždycky je lepší zrno na chvíli namočit, aby se takzvaně „aktivovalo“ a do pokrmu se dostalo co nejvíce živin.
Fazole mungo – mezi ostatní fazole z botanického hlediska úplně nepatří a také na rozdíl od nich nemá svůj původ v Americe, ale ve Starém světě. Pochází patrně z Indie, odkud se rychle rozšířilo do čínské kuchyně, kde se často používají jeho výhonky (ve světě už desítky let mylně nazývané „sójové výhonky“ nebo „sójové klíčky“). Mungo má příjemnou svěží chuť a je poměrně dobře stravitelné, přesto je lepší jej namáčet. Ještě stravitelnější je loupané mungo, které má žlutou barvu a namáčet nepotřebuje.Po uvaření má mungo jemnou oříškovou, lehounce nasládlou chuť, ze všech fazolí je nejméně moučné. Loupané mungo je velmi jemné (asi jako kešu oříšky a slunečnicová semínka), po uvaření drží tvar a nerozváří se, na rozdíl např. od loupané červené čočky.
Mungo má hodně železa, hořčíku a zinku.
Běžné neloupané mungo patří k luštěninám, které výborně klíčí. Naklíčené mungo je velmi dobře stravitelné a nemusí se už vařit, antinutriční i nadýmavé látky se totiž klíčením odstraní. Navíc v klíčcích je velká síla a energie, kterou naše tělo umí dobře využít.
Jak klíčit?
Luštěninu namáčenou 12 hodin propláchneme a umístíme do nakličovací misky nebo do cedníku. Pravidelně proplachujeme a udržujeme všechny nádoby v čistotě (teplé a vlhké prostředí nahrává množení nežádoucích bakterií). Nejlépe chutnají klíčky, které jsou dlouhé 2–3 cm.
Sezamový olej – používám ho spíše v zimě, protože má tendenci tělo zahřívat. Tento olej krásně voní, je vhodný pro asijskou kuchyni a dost často na něj narazíte při makrobiotickém vaření. Omega 9 a omega 6 jsou v něm přibližně ve stejném poměru, to znamená, že na oleji můžete zlehka restovat, ale ještě lepší bude (a tak to doporučují mnozí výrobci), když olej přidáte až ke konci vaření. Tak se i lépe zachová jeho aroma. Pokapejte jím rizota, zeleninové směsi, polévky nebo ranní kaše. Ve studené kuchyni je moc dobrý v salátových zálivkách a také např. v pomazánkách. Olej má vysoký obsah látky sezamolin, která funguje jako účinný antioxidant. I proto nemá tendenci oxidovat (žluknout) a dlouho vydrží.
Všechny bio panenské sezamové oleje mají velice podobnou chuť. Olej od Emile Noël (ten používám já) je fair trade a pochází z projektů, které tato firma už několik let provozuje v Mali. Sezamový olej Bioplanete je také fair trade, semínka pro jeho výrobu se pro změnu pěstují v Burkina Faso. Olej Country Life má šikovné malé balení, které se hodí, pokud sezamový olej používáte jen příležitostně. Vyslovenou lahůdkou je olej z praženého sezamu (Emile Noël,), který je stejného původu jako jejich nepražený olej. Může se použít i na vaření, ale čím déle s ním budete pracovat, tím více se jeho krásné aroma ztratí – proto ho přidávejte až do hotových jídel nebo ještě lépe používejte v salátových zálivkách, kde je nepřekonatelný.
Rosolovka stříbrná – podle tradiční čínské medicíny rosolovka zvlhčuje plíce, žaludek a ledviny, dále posiluje kosti, napomáhá udržovat optimální váhu a poskytuje řádné provlhčení kůže. Rosolovka se velice často doporučuje k léčbě chronické bronchitidy u starších pacientů.
Dobrou chuť 🙂
- 3PL sezamového oleje
- 200g munga
- 1 velká cibule
- bílá část pórku
- 1 mrkev
- kousek rosolovky nebo řasy wakame
- sůl
- majoránka
- česnek
- umeocet
- Namočíme na 1-3 hodiny fazole mungo
- Na oleji orestujeme cibulku a zeleninu nakrájenou na kostičky a majoránku
- Přidáme mungo a společně osmahneme
- Přilejeme vodu a přidáme rosolovku nebo wakeme nebo oboje
- Vaříme do změknutí munga (cca 15min)
- Polévku osolíme a ještě chvilku povaříme
- Pokud máte raději krémovější polévky, můžete cca ⅓ polévky odebrat, rozmixovat a vrátit zpět do hrnce (tím také polévku zahustíte)
- Dochuťte česnekem a umeoctem.
Zdroj: časopis Dobroty a Biokuchařka Hanky Zemanové
Polévka je výtečná, děkuji Klárko! Česnekem jsem nešetřil. Na druhý den ještě lepší, jako vetšina polévek. I když jí moc do druhého dne nezbylo… 🙂
Já taky děkuju 🙂