V létě je chuť většinou na něco osvěžujícího, lehkého a něco, co nezatěžuje tolik trávení. Teda aspoň já a taky se mi nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času. Tohle je recept, který uspokojí celou rodinu.
V sobotu odpoledne jsem přemýšlela, co udělat rodině k večeři, aby to bylo relativně rychle hotové a všichni si pochutnali a najedli se.
Quinoa salát se špenátem a mozzarelou a zeleninovým karbanátkem
Autor: Klára
Suroviny
- 200g quinoi (dá se nahradit či namixovat s bulgurem nebo rýží)
- 6 mrkví
- 1 ČL římského kmínu (drceného)
- 1 ČL koriandru (drceného)
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL kokosového oleje¨
- špenát
- 1 salátová okurka
- 3 ředkvičky
- mozzarela
- Dresink:
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL limetkové štávy
- 1 PL medu
- sůl
Jak na to?
- Quinou propláchneme a uvaříme v poměru 1:2 v osolené vodě (nebo zeleninovém vývaru)
- Na pánvi na kokosovém oleji osmahneme mrkev nakrájenou na kostičky s kmínem, koriandrem a javorovým sirupem.
- Zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka 15-20min
- Omytý špenát natrháme na kousky
- Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky
- Nakrájíme ředkvičky
- Smícháme s vychladlou quinoou a mrkví
- Promícháme s dresinkem a podáváme s mozzarellou nakrájenou na plátky.
Zeleninové placky
Suroviny
- 450g cukety
- 2 mrkve
- 1 menší řepa
- 2 vejce
- 2 jarní cibulky
- 1 ČL pepře
- 1 ČL soli
- ¾ hrnku pohankové mouky
- 30g strouhaného parmazánu
- ghí
- zakysaná smetana
Jak na to?
- Cukety, mrkve a řepu nastrouháme, zamícháme do nich sůl a necháme 5 minut stát
- Vymačkáme šťávu a dáme stranou
- Přimícháme vejce, nejemno nakrájenou jarní cibulku, mouku, parmazán a pepř (pokud je těsto řídké, můžeme přidat hrašku)
- Tvarujeme placky, které smažíme ve vrstvě ghí z obou stran cca 3min
- Servírujeme se zakysanou smetanou
E.
Tak zeleninové placky jsme si udělali dvakrát…A kdy přijde na řadu quinoa? 🙂
Klára
To jsem ráda, že sis to střihla dvakrát:) Tak už jsem to opravila a můžeš si udělat i salát 🙂