Tentokrát trošku netradiční varianta bábovky, kterou jsem připravila na jednu narozeninovou oslavu, kde jsem předpokládala, že budou jenom dospělí jedinci. Nakonec ji teda jedly i děti, tak doufám, že nebyly pak všechny moc dlouho vzhůru 🙂 Každopádně pokud máte někdy potřebu hřešit, tak tohle je příjemná varianta, protože nezatěžuje trávicí trakt jako klasické bábovky.
K mému velkému údivu se po bábovce jen zaprášilo a dokonce vypadalo, že i dětem chutnala. Nevím, jestli to bylo tím, že v nabídce narozeninového rautu nebylo nic jiného sladkého, ale každopádně jsem moc nahlas nehlásila, že je to poměrně zdravá varianta oblíbeného dezertu většiny domácností:) Ono totiž když lidi neví, že by to mělo být zdravé, tak jim to vlastně i docela chutná.
- 250g bio tvarohu (použila jsem kozo-ovčí, ale může být i klasický kravský)
- 200g másla
- 90g kokosového cukru
- 4 vajíčka
- 270g rýžové mouky (já použila směs hrubé a hladké, ale doporučuju spíše hladkou)
- 100ml rostlinného mléka
- 15g kypřícího prášku (vinného kamene bez fosfátů např. od bionebio)
- 10g matcha čaje
- 2 PL citronové šťávy
- kůra z jednoho bio citrónu
- Předehřejte troubu na 170ͦC
- Oddělte žloutky od bílků
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (přidejte špetku soli, aby se dobře vyšlehal)
- Máslo, žloutky a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte tvaroh, mléko, citronovou šťávu a pomalu přidávejte mouku s kypřicím práškem
- Vmíchejte opatrně sníh z bílků
- Rozdělte těsto na 2 části (2/3 a ⅓)
- Do té menší části přidejte matcha čaj a citronovou kúru, případně trošku nařeďte cca dvěma lžícemi mléka
- Obě těsta by měla mít stejnou hustotu a budou trochu tuhší
- Vymažte formu máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou
- Dejte péct na 40-50min a před vyndáním z trouby zkontrolujte špejlí, zda je bábovka hotová
- Po vychladnutí bábovky můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem.
Napsat komentář