• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Kedlubnová polévka s wakame

Kedlubnová polévka s wakame

20.12.2017 by Klára Leave a Comment

Já vím, já vím. Jsou Vánoce, peče se cukroví, ale co si taky uvařit něco jiného než cukroví. Stejně je potřeba ty chuťové buňky trošku oblažit něčím slaným.

Tuhle polévku jsme vařily na jednom ze seminářů Akademie Léčivé Výživy na téma makrobiotika. Krom jiného jsem si velmi silně změnila názor na makrobiotiku jako takovou, protože z té extrémní polohy, která tady u nás stále přetrvává jsme pod laskavým vedením Zuzany Terešové zjistily, že všechno je trochu jinak.

No a jednou ze super informací byla tahle polévka. Předtím jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych mohla dát do polévky wakame pastu. Tu jsem měla spojenou jenom se sushi. Nicméně neuvěřitelným způsobem změní chuť celé polévky. Přišla mi najednou taková lehká, osvěžující. No, je potřeba to vyzkoušet. A nebojte se jí tam dát víc, ono se to v té husté zeleninové polévce skoro ztratí.

V receptu máte jen čistě kedlubnovou polévku, ale nebojte se použít jakoukoliv jinou bílou zeleninu (tuřín, bílou ředkev, fenykl či květák). V tomto chladném počasí krásně doplníme plíce a zároveň zahřejeme.

Tak dobrou chuť a nestandardním chutím zdar 🙂

Klára

Kedlubnová polévka s wakame
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 2 kedlubny (1 kedlubna = 2-3 porce)
  • 1 cibule
  • 1 PL sezamového oleje
  • wasabi – prášek nebo pasta
  • bobkový list
  • nové koření
  • pohanka nebo pohanková lámanka (není nutné)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sojová omáčka Tamari (nebo Shoyu)
  • umeocet
  • bílé miso
  • pažitka nebo petrželová nať
  • sůl
Jak na to?
  1. Kedlubnu nakrájíme na středně velké kostky.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a lehce osmahneme na sezamovém oleji, přidáme kedlubnu a zalejeme zeleninovým vývarem
  3. Přidáme bobkový list a nové koření, trochu soli a vaříme na mírném ohni 10min.
  4. Pokud chcete hustší polévku můžete zahustit pohankovou lámankou.
  5. Polévku rozmixujeme na krém.
  6. Na závěr přidáme buď prášek wakame (předem rozmíchaný dle instrukcí ve studené vodě) nebo pastu (tu můžete také rozmíchat v troše vody z polévky)
  7. Pokud chcete polévku jemnější, je možno dochutit bílým misem.
  8. Pro výraznější chuť můžeme použít tamari s umeoctem.
  9. Pak už jen dáme na talíř a ozdobíme něčím zeleným - např. petrželovou natí
3.5.3229

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Podzimní, Polévky, Zimní Štítky:kedluben, makrobio, tamari, umeocet, wasabi

Previous Post: « Dárkové poukazy na kurzy vaření :)
Next Post: Zima z pohledu čínské medicíny »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework