Já vím, já vím. Jsou Vánoce, peče se cukroví, ale co si taky uvařit něco jiného než cukroví. Stejně je potřeba ty chuťové buňky trošku oblažit něčím slaným.
Tuhle polévku jsme vařily na jednom ze seminářů Akademie Léčivé Výživy na téma makrobiotika. Krom jiného jsem si velmi silně změnila názor na makrobiotiku jako takovou, protože z té extrémní polohy, která tady u nás stále přetrvává jsme pod laskavým vedením Zuzany Terešové zjistily, že všechno je trochu jinak.
No a jednou ze super informací byla tahle polévka. Předtím jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych mohla dát do polévky wakame pastu. Tu jsem měla spojenou jenom se sushi. Nicméně neuvěřitelným způsobem změní chuť celé polévky. Přišla mi najednou taková lehká, osvěžující. No, je potřeba to vyzkoušet. A nebojte se jí tam dát víc, ono se to v té husté zeleninové polévce skoro ztratí.
V receptu máte jen čistě kedlubnovou polévku, ale nebojte se použít jakoukoliv jinou bílou zeleninu (tuřín, bílou ředkev, fenykl či květák). V tomto chladném počasí krásně doplníme plíce a zároveň zahřejeme.
Tak dobrou chuť a nestandardním chutím zdar 🙂
Klára
- 2 kedlubny (1 kedlubna = 2-3 porce)
- 1 cibule
- 1 PL sezamového oleje
- wasabi – prášek nebo pasta
- bobkový list
- nové koření
- pohanka nebo pohanková lámanka (není nutné)
- 1 l zeleninového vývaru
- sojová omáčka Tamari (nebo Shoyu)
- umeocet
- bílé miso
- pažitka nebo petrželová nať
- sůl
- Kedlubnu nakrájíme na středně velké kostky.
- Cibuli nakrájíme najemno a lehce osmahneme na sezamovém oleji, přidáme kedlubnu a zalejeme zeleninovým vývarem
- Přidáme bobkový list a nové koření, trochu soli a vaříme na mírném ohni 10min.
- Pokud chcete hustší polévku můžete zahustit pohankovou lámankou.
- Polévku rozmixujeme na krém.
- Na závěr přidáme buď prášek wakame (předem rozmíchaný dle instrukcí ve studené vodě) nebo pastu (tu můžete také rozmíchat v troše vody z polévky)
- Pokud chcete polévku jemnější, je možno dochutit bílým misem.
- Pro výraznější chuť můžeme použít tamari s umeoctem.
- Pak už jen dáme na talíř a ozdobíme něčím zeleným - např. petrželovou natí
Napsat komentář