• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Články / Zima z pohledu čínské medicíny

Zima z pohledu čínské medicíny

23.12.2017 by Klára Leave a Comment

ZIMA je z pohledu čínské medicíny koncem životního cyklu, obdobím uzavírání roku a života. Energie se stahuje dolů k zemi, dny jsou krátké a noci dlouhé. Patří k ní černá barva, z orgánů je to období ledvin a močového měchýře a hlavním elementem je VODA.

Tak jako příroda spí zimním spánkem, tak i my lidé bychom se tomuto rytmu měli přizpůsobit.  Když totiž nebudeme dostatečně odpočívat, dožene nás tento nedostatek začátkem jara jako tzv.“jarní únava“.  V zimních měsících bychom se  měli více zaměřit sami na sebe, snížit svoji aktivitu a odpočívat. Udělat si čas na rekapitulaci roku minulého,  pochválit se za to, co se nám podařilo, co jsme zvládli, v čem jsme se zlepšili, co jsme zažili, co nás bavilo i nebavilo, co jsme si uvědomili nebo co ještě máme před sebou. Zkrátka si stanovit své priority a (od)pustit vše, co nás tíží, uzavřít nepovedené projekty a být vděční za nabyté zkušenosti. Měli bychom chránit ledviny a močový měchýř (orgány elementu vody) teplým oblečením a stravou bohatou na bílkoviny.

Proto v tomto období vybíráme převážně potraviny teplé povahy a doplňujeme zahřívajícím kořením (jako je např. zázvor, kurkuma nebo skořice)

Teorie 5 prvků - prvek voda

 

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii Pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.

  • Zima je spjata s elementem VODY.
  • Ze světových stran jí přináleží sever.
  • Transformací její čchi v podnebí vzniká chlad.
  • Vlastností vody je vlhkost a prosakování směrem dolů.
  • Její přirozenost studená.
  • Z pěti chutí přináleží vodě chuť slaná.
  • Náleží k ní černá barva
  • Patří k ní emoce strachu, obav a úzkosti
Směřování energie:
do hloubky, zpevňuje kosti, změkčuje zatvrdliny
Orgán:
ledviny, močový měchýř
Čas:
od 21. prosince do 20. března
Chuť:
slaná
Barva:
černá

Podle tradiční čínské medicíny představují LEDVINY nejdůležitější orgán těla. Říká se o nich, že jsou kořeny našeho stromu života, a připodobňují se ke svíčce (každý přichází na svět s jinak „tlustou a hořící“ svíčkou). Ledviny jsou naší ESENCÍ, kterou dostáváme v době početí od obou svých rodičů, a tento stav je neměnný. Ledviny představují skladiště naší životní a sexuální energie.

Tato energie ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života. K dalším funkcím ledvin patří transformace, vylučování i zadržování tekutin.

Zimní období představuje skvělý čas k tomu, abychom pomocí stravy doplnili čchi, jang a krev.

Problémy s ledvinami a močovým měchýřem se projevují i na našem vzhledu jako váčky pod očima, tmavými kruhy, červenými flíčky nebo vyrážkou na čele na hranici vlasů nebo na spodní části brady směrem ke krku. Vlasy jsou nelesklé a lámavé. Člověk s oslabenými ledvinami je bez nálady, má slabou vůli, má strach ze selhání a nechuť cokoliv řešit.

Z hlediska psychosomatického je močový měchýř zobrazením toho, jak vědomě vypouštíme svá přežitá témata, jak umíme nechat věci plynout a nezadržovat a jak se umíme vyrovnávat s tlakem na nás vytvářeným okolím či sami sebou.

Co se týče úpravy pokrmů, obecně platí, že potraviny déle vaříme. Vhodné jsou zejména dlouhé vývary z masa a kostí, nebo kořenové zeleniny. Můžeme si více než kdy jindy užít i pečených a v malém množství i smažených jídel, koláčů, buchet, placek, nákypů a kompotů se zahřívajícím kořením. Zkrátka zima je převážně o hustých polévkách, ve kterých nechybí luštěniny a také vyvařené mořské řasy. Nebojte se využít polévek i ke snídani! Nic nenastartuje

Je vhodné zařadit více bílkovin ať již ve formě masa nebo vajec, ryb a luštěnin. Teplé jídlo 2×-3× denně velmi dobře podpoří imunitu a posílí schopnost odolávat chladu.

Slaná je chutí elementu vody

Do jídelníčku zařazujeme v menší míře to, co voní mořem: mořské řasy (wakame, nori, kombu, a to zejména do vývarů a k obilným jídlům – působí příznivě na obnovu kostí a celkově směřují doplňující účinky potravy do ledvin), ryby a plody moře. Slaná chuť změkčuje a uvolňuje blokády. To se ale nebavíme o soli, kterou obsahují méně kvalitní sýry, uzeniny a polotovary – tyto spíše poškozují jin ledvin. Pokrmy tedy dochucujte spíše kvalitní solí, sojovou omáčkou, umeoctem nebo miso pastou.

Doporučené potraviny vhodné v období zimy:

  • jehněčí, hovězí, drůbeží a kachní maso, zvěřina
  • luštěniny (zejména drobné fazole adzuki, červená čočka)
  • pohanka, jáhly
  • pikantní koření, anýz, hřebíček, fenykl
  • kořenová zelenina – celer, petržel, mrkev, křen, červená řepa, zelí, kapusta, květák, brokolice, pórek
  • koření (zázvor, kurkuma, skořice, černý pepř, bobkový list, nové koření, česnek, hřebíče, badyán, římský kmín)
  • mořské řasy,
  • nakládané zelí, kvašáky a obecně kysaná zelenina (pickles),
  • vlašské ořechy, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, černý sezam
  • sůl, sójová omáčka,

Co naopak omezit nebo zcela vyřadit:

  • cukr a sladkosti
  • bílá mouka
  • polotovary
  • dochucovadla

Doporučené recepty:

Hovězí vývar

 

Tak vám přeju, ať v naší hektické době máte aspoň chvilku čas se zastavit nebo aspoň přibrzdit a udělat si čas sám na sebe a své vlastní rozjímání na nastavení cílů a tužeb do následujícího roku.

 

Krásnou zimu

Klára

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Články, Roční období, Zimní Štítky:článek, ledviny, močový měchýř, zima

Previous Post: « Kedlubnová polévka s wakame
Next Post: PF 2018 :) »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework