V poslední době se roztrhnul pytel s bezlepkovými potravinami a recepty, tak jsem si říkala, že se přidám k proudu a zkusím udělat bezlepkový chleba. Já sama intolerancí lepku netrpím, ale uvědomuju si, že když se mu vyhýbám, je mi zkrátka líp. Navíc lepek není jenom jenom v chlebu, tak proč nezkusit omezit alespoň tuto část jídelníčku. Tento semínkový chleba, který jsem našla na webu Kitchenstory.cz mě zaujal svou jednoduchostí a naprosto skvělou chutí. Navíc vydrží min 4dny – pokud ho ovšem rodina dřív nesní 🙂
Nejzásadnější ingrediencí tohoto receptu je psyllium a taky lněné semínko. Bez těchto dvou by chleba zkrátka nedržel dohromady. Jednou jsem lněné semínko zapomněla dát a drželo to jen tak tak:)
Psyllium je přírodní vláknina (většinou se kupuje v lékárně – pozor NE v tabletách). Napomáhá snadnému vyprazdňování, podporuje správný metabolismus tuků a navozuje pocit sytosti.
- 130g slunečnicových semínek
- 90g lněných semínek
- 60g ořechů (vlašské, mandle)
- 50g dýňových semínek
- 150g pohankových vloček (mohou být i jakékoliv jiné, pokud nevadí lepek)
- 2 PL chia semínek
- 4 PL psyllia
- 1 ČL soli (doporučuju himalájskou)
- 1 PL medu (může být i míň)
- 3 PL kokosového oleje
- 350ml vlažné vody
- Ořechy si nasekejte na menší kousky a můžete i krátce orestovat na sucho na pánvi (mají pak lepší chuť)
- Smíchejte všechny suché ingredience dohromady
- Přidejte med, kokosový olej, vlažnou vodu a promíchejte
- Vymažte formu (např. na biskupský chlebíček)) kokosovým olejem
- Těsto ve formě hezky uhlaďte, aby doléhalo k okraji a bylo na povrchu rovné
- Nechte odpočívat nejméně 2 hodiny, ideálně 24 hodin v lednici
- Druhý den si troubu předehřejte na 175 °C a vložte formu dovnitř na 25min.
- Poté formu vyndejte a chleba opatrně vyklopte
- V té stejně pozici vložte bochánek zpět do trouby na mřížku a pečte dalších cca 35min dokud není upečený dohněda
- Na poklepání by měl bochník vydávat dutý zvuk.
Napsat komentář