• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Bezlepkový semínkový chleba

Bezlepkový semínkový chleba

29.7.2016 by Klára Leave a Comment

IMG_1708

V poslední době se roztrhnul pytel s  bezlepkovými potravinami a recepty, tak jsem si říkala, že se přidám k proudu a zkusím udělat bezlepkový chleba. Já sama intolerancí lepku netrpím, ale uvědomuju si, že když se mu vyhýbám, je mi zkrátka líp. Navíc lepek není jenom jenom v chlebu, tak proč nezkusit omezit alespoň tuto část jídelníčku. Tento semínkový chleba, který jsem našla na webu Kitchenstory.cz mě zaujal svou jednoduchostí a naprosto skvělou chutí. Navíc vydrží min 4dny – pokud ho ovšem rodina dřív nesní 🙂

IMG_1652

Nejzásadnější ingrediencí tohoto receptu je psyllium a taky lněné semínko. Bez těchto dvou by chleba zkrátka nedržel dohromady. Jednou jsem lněné semínko zapomněla dát a drželo to jen tak tak:)

Psyllium je přírodní vláknina (většinou se kupuje v lékárně – pozor NE v tabletách). Napomáhá snadnému vyprazdňování, podporuje správný metabolismus tuků a navozuje pocit sytosti.

IMG_9582

Bezlepkový semínkový chleba
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 130g slunečnicových semínek
  • 90g lněných semínek
  • 60g ořechů (vlašské, mandle)
  • 50g dýňových semínek
  • 150g pohankových vloček (mohou být i jakékoliv jiné, pokud nevadí lepek)
  • 2 PL chia semínek
  • 4 PL psyllia
  • 1 ČL soli (doporučuju himalájskou)
  • 1 PL medu (může být i míň)
  • 3 PL kokosového oleje
  • 350ml vlažné vody
Jak na to?
  1. Ořechy si nasekejte na menší kousky a můžete i krátce orestovat na sucho na pánvi (mají pak lepší chuť)
  2. Smíchejte všechny suché ingredience dohromady
  3. Přidejte med, kokosový olej, vlažnou vodu a promíchejte
  4. Vymažte formu (např. na biskupský chlebíček)) kokosovým olejem
  5. Těsto ve formě hezky uhlaďte, aby doléhalo k okraji a bylo na povrchu rovné
  6. Nechte odpočívat nejméně 2 hodiny, ideálně 24 hodin v lednici
  7. Druhý den si troubu předehřejte na 175 °C a vložte formu dovnitř na 25min.
  8. Poté formu vyndejte a chleba opatrně vyklopte
  9. V té stejně pozici vložte bochánek zpět do trouby na mřížku a pečte dalších cca 35min dokud není upečený dohněda
  10. Na poklepání by měl bochník vydávat dutý zvuk.
3.5.3217

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Recepty Štítky:pečení

Previous Post: « Slunečnicovo sezamová paštika
Next Post: Lahodný týden s jógou a ayurvédou v Hlavici »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework