• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Soba nudle s tempehem, brokolicí a ořechy

Soba nudle s tempehem, brokolicí a ořechy

16.8.2017 by Klára 1 Comment

Kdysi jsem hledala nějaký dobrý recept s pohankovými nudlemi a tempehem a našla jsem tento skvělý na Veganotic. Tak tady je verze ode mě s menšími obměnami 🙂

Je to poměrně jednoduchý recept, jen se u toho ušpiní trochu víc hrnců. Pozor na množství česneku, pokud patříte mezi tu část populace, která má problém s jeho trávením, zvlášť v syrové formě.

Brokolici je možno napařovat, tak jak je uvedeno v receptu nebo použít techniku blanšírování, abyste z ní získali co nejvíce živin a ona zůstala stále krásně zelená.

Já dávám v receptu přednost tempehu a také vlašským ořechům, které před podáváním krátce orestuju na suché pánvi, aby se hezky rozvoněly.

Netradiční ingredience:

Shoyu omáčka – jedná se o kvalitní sojovou omáčku, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Většina komerčně dostupných omáček je doslazována, obsahuje látky zvýrazňující chuť a zejména škodlivý glutamát sodný, kvasný ocet a barviva. Oproti tomu přírodní omáčky jako Shoyu a Tamari nic takového neobsahují. Shoyu je přírodně fermentovaná sójová omáčka, která se vyrábí tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli za přítomnosti fermentačních kultur. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V kuchyni se výborně hodí jako univerzální dochucovací prostředek, kdy ji přidáváme do pokrmu na několik posledních minut

Tamari omáčka – vzniká jako vedlejší produkt Misa a bývá bezlepková. Má také výraznější chuť než Shoyu a je tmavší a hustší.

Tempeh – je fermentovaný sójový „sýr“. Je skvělým zdrojem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin, což ocení převážně sportovci a vegetariáni.

Miso – je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhu misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno a tím intenzivnější je jeho chuť.

  • Shiro miso je světlé, jemné, krémové, nejméně slané, vyrábí se ze sóji a bílé rýže
  • Genmai miso se vyrábí ze sóji a rýže natural.
  • Mugi miso ze sóji a ječmene – jde o střední druhy misa, slanější a aromatičtější.
  • Hatcho miso se fermentuje nejdéle, má velice intenzivní, zemitou a uzenou chuť. Vyrábí se jen ze sóji.

 

Dobrou chuť

 

 

Soba nudle s tempehem a brokolicí
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 300 g soba nudlí (výrobce kingsoba je má opravdu bezlepkové)
  • 1 menší až střední brokolice
  • 200 g uzeného tempehu nebo 250 g lahůdkového tofu (či tofu s řasou)
  • 1 PL shoyu - sójová omáčka
  • ořechy (vlašské nebo para)
  • černý sezam
  • sezamový olej (či olivový)
  • Omáčka:
  • 2 menší stroužky česneku (dle vlastní chutě, raději míň)
  • čerstvého zázvoru - cca 3 cm dlouhý kus
  • 1 PL Shoyu
  • ½ - 1 PL javorového sirupu
  • ½ ČL světlého misa (není nutné)
  • 2 PL olivového oleje
  • špetka kajenského pepře či čili
  • šťáva z poloviny limetky
  • 5 ořechů
Jak na to?
  1. Tempeh nakrájíme na malé kousky a opečeme na trošce (sezamového) oleje pěkně dozlatova. Po chvíli přidáme černý sezam a necháme tempeh obalit a sezam lehce opéct.
  2. Sejmeme z ohně a po chviličce zakápneme troškou (1 PL) sójové omáčky (pokud používáme tofu, stačí ho nakrájet na kostičky a přidat k hotovému jídlu)
  3. Brokolici dobře omyjeme a poté okrájíme růžičky. Košťál zde nepoužíváme.
  4. Dáme vařit soba nudle dle návodu (zakápneme vodu trochou oleje, protože mají tendenci se lepit), brokolici dáme do cedníku a necháme ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém vaříme nudle.
  5. Po uvaření nudle slijeme, můžeme je krátce propláchnout studenou vodou. Vrátíme do hrnce, přidáme brokolici a tempeh/tofu a vše zalijeme asijskou omáčkou s ořechy.
  6. Dobře promícháme a talíř můžeme doplnit o uvařenou černou čočku Beluga (není nutné)
  7. Omáčka:
  8. Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle, ořechy nasekáme nožem na tenké plátky, přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a smícháme v misce.
3.5.3226

 

Zdroj: Kuchařka Hanky Zemanové, Veganotic, časopis Dobroty

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Hlavní jídla, Jarní, Podzimní, Recepty, Vegan Štítky:brokolice, černá čočka, česnek, soba nudle, vlašské ořechy

Previous Post: « Koprovka s fazolovými lusky
Next Post: Pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Jak jsem vařila na ženském semináři – MoodKitchen s Klárou napsal:
    22.8.2017 (15:38)

    […] připravit první oběd, na který se přijíždějící holky moc těšily. Připravovaly jsme  soba nudle s tempehem, brokolicí a ořechy a celé jídlo mělo být bezlepkové. Bohužel se nepodařilo koupit bezlepkové těstoviny resp. […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework