Soba nudle s tempehem a brokolicí
 
 
Autor:
Suroviny
  • 300 g soba nudlí (výrobce kingsoba je má opravdu bezlepkové)
  • 1 menší až střední brokolice
  • 200 g uzeného tempehu nebo 250 g lahůdkového tofu (či tofu s řasou)
  • 1 PL shoyu - sójová omáčka
  • ořechy (vlašské nebo para)
  • černý sezam
  • sezamový olej (či olivový)
  • Omáčka:
  • 2 menší stroužky česneku (dle vlastní chutě, raději míň)
  • čerstvého zázvoru - cca 3 cm dlouhý kus
  • 1 PL Shoyu
  • ½ - 1 PL javorového sirupu
  • ½ ČL světlého misa (není nutné)
  • 2 PL olivového oleje
  • špetka kajenského pepře či čili
  • šťáva z poloviny limetky
  • 5 ořechů
Jak na to?
  1. Tempeh nakrájíme na malé kousky a opečeme na trošce (sezamového) oleje pěkně dozlatova. Po chvíli přidáme černý sezam a necháme tempeh obalit a sezam lehce opéct.
  2. Sejmeme z ohně a po chviličce zakápneme troškou (1 PL) sójové omáčky (pokud používáme tofu, stačí ho nakrájet na kostičky a přidat k hotovému jídlu)
  3. Brokolici dobře omyjeme a poté okrájíme růžičky. Košťál zde nepoužíváme.
  4. Dáme vařit soba nudle dle návodu (zakápneme vodu trochou oleje, protože mají tendenci se lepit), brokolici dáme do cedníku a necháme ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém vaříme nudle.
  5. Po uvaření nudle slijeme, můžeme je krátce propláchnout studenou vodou. Vrátíme do hrnce, přidáme brokolici a tempeh/tofu a vše zalijeme asijskou omáčkou s ořechy.
  6. Dobře promícháme a talíř můžeme doplnit o uvařenou černou čočku Beluga (není nutné)
  7. Omáčka:
  8. Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle, ořechy nasekáme nožem na tenké plátky, přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a smícháme v misce.
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/soba-nudle-s-tempehem-brokolici-a-orechy/