300 g soba nudlí (výrobce kingsoba je má opravdu bezlepkové)
1 menší až střední brokolice
200 g uzeného tempehu nebo 250 g lahůdkového tofu (či tofu s řasou)
1 PL shoyu - sójová omáčka
ořechy (vlašské nebo para)
černý sezam
sezamový olej (či olivový)
Omáčka:
2 menší stroužky česneku (dle vlastní chutě, raději míň)
čerstvého zázvoru - cca 3 cm dlouhý kus
1 PL Shoyu
½ - 1 PL javorového sirupu
½ ČL světlého misa (není nutné)
2 PL olivového oleje
špetka kajenského pepře či čili
šťáva z poloviny limetky
5 ořechů
Jak na to?
Tempeh nakrájíme na malé kousky a opečeme na trošce (sezamového) oleje pěkně dozlatova. Po chvíli přidáme černý sezam a necháme tempeh obalit a sezam lehce opéct.
Sejmeme z ohně a po chviličce zakápneme troškou (1 PL) sójové omáčky (pokud používáme tofu, stačí ho nakrájet na kostičky a přidat k hotovému jídlu)
Brokolici dobře omyjeme a poté okrájíme růžičky. Košťál zde nepoužíváme.
Dáme vařit soba nudle dle návodu (zakápneme vodu trochou oleje, protože mají tendenci se lepit), brokolici dáme do cedníku a necháme ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém vaříme nudle.
Po uvaření nudle slijeme, můžeme je krátce propláchnout studenou vodou. Vrátíme do hrnce, přidáme brokolici a tempeh/tofu a vše zalijeme asijskou omáčkou s ořechy.
Dobře promícháme a talíř můžeme doplnit o uvařenou černou čočku Beluga (není nutné)
Omáčka:
Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle, ořechy nasekáme nožem na tenké plátky, přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a smícháme v misce.
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/soba-nudle-s-tempehem-brokolici-a-orechy/