Tahle sekaná je nejlepší, kterou jsem kdy jedla. A to je co říct, protože já celý život v zásadě sekanou nesnášela a kdykoliv se někde objevila, tak jsem ji obcházela velkým obloukem.
Kdysi dávno, když začaly v TV pořady o vaření, jsem se dívala na pár dílů s Emanuelem a zaujala mě jeho verze sekané. A už jsem byla velká holka a ty přece mají umět vařit a péct maso no a já to vzala jako výzvu, že to zvládnu.
Klářina první sekaná 🙂
Všichni říkali, že vyhlášené řeznictví je Kšána v Dejvicích resp. na Břevnově (teď už to myslím teda převzal někdo jiný), tak jsem před víkendem vyrazila koupit maso na mou historicky první sekanou. Stála jsem tam ve frontě, poslouchala všechny lidi, co kupují za různé druhy masa a uzenin a trošku jsem si připadala jak v jiném světě. Ve světě, kterému vlastně moc nerozumím a kam asi ani nechci patřit, a hlavně jsem se dívala na nabídku a říkala si, co bych z těch různých kusů masa asi tak jako uvařila. Když jsem se dostala na řadu a zahlásila, že chci hovězí na sekanou, tak se na mě pak řezník podíval jako na malou holku a prej, že z hovězího mi to nebude držet a bude to suché. No a co teď? Emanuel v televizi říkal, že to má být sekaná jenom z hovězího masa 🙂 Nechala jsem se teda ukecat, že to má být aspoň půl napůl s vepřovým a odcházela jsem se z obchodu s pocitem, že vlastně netuším, jak tohle dopadne.
A tak začala cesta za mou první sekanou, kterou jsem tak trošku upravila do českých poměrů. Když jsem ji totiž udělala přesně podle receptu, přišla mi trochu nudná, tak jsem tam ještě přidala kyselé okurky, trochu hořčice a postupně odebírala i housku namočenou v mléce. Teď naposledy jsem to udělala úplně bez housky a vůbec to ničemu nevadí. A světe div se, už první verze byla fantastická a mě taky nesmírně chutnala. A není to tím, že jsem ji pekla já. Navíc jsem zjistila, jak neuvěřitelně jednoduché a rychlé to je na přípravu a realizaci. Jen mít všechny ingredience (maso, pancettu, mortadelu, petrželovou nať)
Co je naopak na této sekané exkluzivní je panceta, kterou je vlastně sekaná obalená. Dá tomu všemu skvělou chuť.
Touhle mňamkou zaručeně uspějete u jakékoliv návštěvy a děti ji taky zbožňují.
Třeba Vám tato inspirace přijde vhod 🙂
Dobrou chuť Vám přeje moje dcera Anička 🙂
- 350g mletého hovězího masa
- 350g mletého vepřového masa
- 100g pancetty
- 10g sušených hub
- 1 malá cibule
- 40g mortadely
- ¼ veky (volitelné)
- 1dcl mléka (volitelné)
- 2 vejce
- strouhanka
- 4ks kyselé okurky
- 1 PL hořčice (výraznější např. nějaká francouzská)
- hrst petrželové natě
- olej extra virgin
- sůl, pepř
- Namočíme houby do vlažné vody asi na 15min, poté z nich vymačkáme vodu a nakrájíme.
- Cibulku, mortadelu a petrželku nakrájíme na jemno.
- Pečivo namočíme do mléka, hned vyndáme, vymačkáme zbylou tekutinu a nakrájíme na kousky.
- V míse vše smícháme, dochutíme solí a pepřem a vypracujeme šišku.
- Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven.
- Masovou směs dáme do formy a přikryjeme přesahující slaninou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160° 30min, poté ještě 20 minut na 180°, aby sekaná získala zlatavou kůrku.
[…] tento salát podávat jako lehkou večeři, či oběd. Já to svému muži naservírovala se sekanou a jak si pochutnával. Zároveň černou čočkou podpoříme naše přetížené ledviny a rukolou […]