Tento recept už dělávám roky, ale nikdy jsem ho nestihla vyfotit, protože bývá dost často brzo pryč. Švestek jsou všude plné obchody, a tohle je skvělý způsob na jejich zpracování.
Kdysi jsem tento recept získala od rodičů našich kamarádů a od té doby jej s různými obměnami dělám každou chvíli a pokaždé použiji sezonní ovoce (rebarboru, rybíz, jahody, maliny, švestky)…chutná vždycky skvěle.
Můžete si sami pohrát s různými druhy mouky. Já ráda používám do receptů tu ječnou. Je výživnější, obsahuje málo lepku a je zdrojem vitamínů skupiny B, které dodávají energii a pomáhají proti stresu. Ječná mouka není standardní moukou, je potřeba dát menší množství než bývá v receptech a má v koláčích trochu jinou chuť. Pokud nechcete experiementovat jen s jednodruhovou moukou, můžete ji dát napůl se špaldovou nebo pohankovou. Je velmi vhodná proti zácpě, ale také při kvasinkových dietách.
Dobrou chuť 🙂
- 200g ječné mouky (pokud používáte jinou mouku, tak 250g)
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- ½ hrnku mléka (já používám rýžové)
- ½ prášku z vinného kamene (prášek do pečiva)
- ovoce (rybíz, švestky, rebarbora, maliny)
- Z mouky, cukru a másla připravte žmolenku
- Oddělejte část vedle do misky (na posypání koláče)
- Do zbytku těsta zapracujte vajíčka, mléko a prášek od pečiva
- Nalejte do koláčové formy (vymazané máslem a vysypané strouhankou)
- Posypeme ovocem (rebarbora, rybíz, maliny, švestky)
- Zasypeme odloženou žmolenkou
- Pečeme na 160°C asi 30min.
Eva
Prosím, čím mohu nahradit v receptu vejce? A v jakém množství s ohledem na ječnou mouku? Děkuji
Klára
Zdravím Evo, vejce se většinou nahrazuje rozemletým lněným semínkem. V poměru 1PL lněného semínka = 1 vejce. Tento koláč jsem ve vegan verzi ještě nezkoušela, ale někdy to musím upéct i v této variantě.
Eva
Děkuji mockrát za odpověď. Také zcela jistě vyzkouším 🙂