Pokud potřebujete výživnou svačinku někam na cesty nebo se chcete blýsknout před návštěvou nebo chce jen sobě nebo manželovi připravit dobrotu do práce, tak na to je skvělý hummus na milion způsobů.
V receptu jsou ingredience na základní variantu hummusu, ale můžete jej vylepšit například přimíchanou červenou řepou(buď uvařenou ve vodě nebo upečenou s česnekem) nebo kurkumou, limetkou či sušenými rajčaty.
Podle chuti může ubírat a přidávat ingredience dle vlastních preferencí. A kdyby se vám náhodou nechtělo složitě cizrnu namáčet a vařit, lze koupit i cizrnu v nálevu, ale už to samozřejmě není ono, protože tam už mohou být různé přídavné látky.
Buď můžete nabírat pomazánku na nakrájenou syrovou zeleninu jako mrkev, řapíkatý celer či okurku nebo namazat na kváskový chleba. My máme poslední dobou oblíbený ten z Koláčkovy pekárny 🙂
Cizrna neboli římský hrách – základ této pomazánky. Bývá považována za nejchutnější luštěninu, vyznačuje se příjemnou, lehce oříškovou chutí. Obsahuje velmi kvalitní živiny, je bohatá na železo (kterého obsahuje 3× víc než maso). Můžete ji přidat do ranních kaší, míchaných vajíček či jako doplněk k rýži.Na trhu jsou k dispozici také různé suché směsi z cizrny, které lze použít např. na přípravu placek či kuliček (arabská specialita falafel).
Dobrou chuť 🙂
- 150 g cizrny
- plátek kombu (mořská řasa)
- 1 PL tahini (raději méně než více)
- 3 PL olivového oleje
- ½ ČL římského kmínu
- 3 PL citrónové šťávy
- sůl
- Namočenou cizrnu slijeme a dáme vařit s řasou kombu, vaříme až je cizrna měkká
- Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, ½ lžičky soli a ½ hrnku vody, ve které se cizrna vařila, dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici.
- Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.
Napsat komentář