Trochu jiná varianta salátu, který jsem ochutnala na oběd u mé kamarádky Inky, a musím říct, že mě uchvátil svou neskutečnou komplexností chutí. Takže není potřeba si pod salátem představovat jen směs rajčat, paprik a okurek 🙂
Tímto salátem každého odzbrojíte, protože vyváženost chutí je neuvěřitelná. A zároveň je to návod, jak dostat luštěniny (mimo jiné jsou velkým zdrojem kyseliny listové) do našeho jídelníčku. Můžete tento salát podávat jako lehkou večeři, či oběd. Já to svému muži naservírovala se sekanou a jak si pochutnával. Zároveň černou čočkou podpoříme naše přetížené ledviny a rukolou a její hořkou chutí zase uděláme dobře našim játrům, které mají tendenci se roztahovat, když je některý jiný orgán trochu v oslabení 🙂
Seznam ingrediencí se může zdát trochu složitý, ale stojí za to vyzkoušet. Dresink vám vydrží v lednici i několik dnů, takže není problém připravit si i větší množství. Zároveň salát můžete využít na piknik s přáteli nebo na jakoukoliv oslavu.
Čočka beluga – černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Po uvaření má tmavou, hnědo-zelenou barvu, a zachovává si svůj tvar, proto je vhodná do salátů. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech. Pravděpodobně pochází z oblasti dnešní Sýrie. Má příjemnou, sotva znatelnou mořskou chuť, hodí se do kombinace s mořskými řasami, do miso polévky, do salátů, ale i všude jinde.
Zajímavost : Beluga při vaření pouští barvu, připravte se na krásně světle tyrkysovou vodu 🙂
Dobrou chuť 🙂
- 2 hrnky černé čočky Beluga
- 1 menší červená cibule nebo šalotka
- 1 hrnek sušeného rybízu (můžete použít i rozinky)
- ⅓ hrnku kapar
- Zálivka:
- ⅓ hrnku kvalitního olivového oleje
- ¼ hrnku jablečného octa
- 1 PL javorového sirupu či jiného sladidla
- 1 PL francouzské hořčice
- 2 PL soli (tady opatrně)
- 2 PL pepře
- 1 PL mletého kmínu
- ½ PL kurkumy
- ½ PL mletého korinadru
- ½ PL kardamomu
- ¼ PL kajenského pepře
- 1 stroužek česneku
- ¼ PL muškátového oříšku
- ¼ PL skořice
- Čočku opláchněte a uvařte. Trvá to cca 20min.
- Mezitím si připravte zálivku.
- Čočku po slití propláchněte trochu studenou vodou.
- Vložte čočku do velké servírovací mísy a promíchejte s dresinkem.
- Doplňte najemno nakrájenou cibulí
- Vmíchejte kapary a rybíz (nebo rozinky)
- Můžete ozdobit rukolou
Napsat komentář