• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Čočkový salát s kapary

Čočkový salát s kapary

5.8.2017 by Klára Leave a Comment

Trochu jiná varianta salátu, který jsem ochutnala na oběd u mé kamarádky Inky, a musím říct, že mě uchvátil svou neskutečnou komplexností chutí. Takže není potřeba si pod salátem představovat jen směs rajčat, paprik a okurek 🙂

Tímto salátem každého odzbrojíte, protože vyváženost chutí je neuvěřitelná.  A zároveň je to návod, jak dostat luštěniny (mimo jiné jsou velkým zdrojem kyseliny listové) do našeho jídelníčku. Můžete tento salát podávat jako lehkou večeři, či oběd. Já to svému muži naservírovala se sekanou a jak si pochutnával. Zároveň černou čočkou podpoříme naše přetížené ledviny a rukolou a její hořkou chutí zase uděláme dobře našim játrům, které mají tendenci se roztahovat, když je některý jiný orgán trochu v oslabení 🙂

Seznam ingrediencí se může zdát trochu složitý, ale stojí za to vyzkoušet. Dresink vám vydrží v lednici i několik dnů, takže není problém připravit si i větší množství. Zároveň salát můžete využít na piknik s přáteli nebo na jakoukoliv oslavu.

Čočka beluga –  černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Po uvaření má tmavou, hnědo-zelenou barvu, a zachovává si svůj tvar, proto je vhodná do salátů. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech.  Pravděpodobně pochází z oblasti dnešní Sýrie. Má příjemnou, sotva znatelnou mořskou chuť, hodí se do kombinace s mořskými řasami, do miso polévky, do salátů, ale i všude jinde.

Zajímavost : Beluga při vaření pouští barvu, připravte se na krásně světle tyrkysovou vodu 🙂

 

Dobrou chuť  🙂

 

Čočkový salát s kapary
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 2 hrnky černé čočky Beluga
  • 1 menší červená cibule nebo šalotka
  • 1 hrnek sušeného rybízu (můžete použít i rozinky)
  • ⅓ hrnku kapar
  • Zálivka:
  • ⅓ hrnku kvalitního olivového oleje
  • ¼ hrnku jablečného octa
  • 1 PL javorového sirupu či jiného sladidla
  • 1 PL francouzské hořčice
  • 2 PL soli (tady opatrně)
  • 2 PL pepře
  • 1 PL mletého kmínu
  • ½ PL kurkumy
  • ½ PL mletého korinadru
  • ½ PL kardamomu
  • ¼ PL kajenského pepře
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ PL muškátového oříšku
  • ¼ PL skořice
Jak na to?
  1. Čočku opláchněte a uvařte. Trvá to cca 20min.
  2. Mezitím si připravte zálivku.
  3. Čočku po slití propláchněte trochu studenou vodou.
  4. Vložte čočku do velké servírovací mísy a promíchejte s dresinkem.
  5. Doplňte najemno nakrájenou cibulí
  6. Vmíchejte kapary a rybíz (nebo rozinky)
  7. Můžete ozdobit rukolou
3.5.3228

 

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Hlavní jídla, Vegan Štítky:čočka beluga, jablečný ocet, kapary, rukola

Previous Post: « Hráškový krém s mátou
Next Post: Cuketová buchta s mákem a ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework