• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Polévka z mungo fazolek

Polévka z mungo fazolek

15.9.2017 by Klára 3 Comments

Jsem polívková, takže zase jeden rychlý recept pro letní či podzimní dny. Záleží, jak to člověk pojme a jaké do této polévky dá koření.
Mungo mám doma vždycky a když nevím, co k večeři, tak tohle je otázka 20min a super výživná polévka je na světě. S blížícím se podzimem jsem do ní přidala houbu rosolovku stříbrnou, která už svým vzhledem připomíná lidské plíce, tudíž je skvělá pro tonizaci (zvlhčování) plic v období podzimu. V tomto období ji přidávám skoro do každé polévky – je bez chuti a zápachu, ale přinese do těla spoustu dobrého. Můžete ji pak v polévce rozmixovat nebo po vyvaření vyhodit – to už nechám na Vás.

Fazole mungo jako jednu z mála luštěnin nemusíte namáčet, nicméně vždycky je lepší zrno na chvíli namočit, aby se takzvaně „aktivovalo“ a do pokrmu se dostalo co nejvíce živin.

Fazole mungo – mezi ostatní fazole z botanického hlediska úplně nepatří a také na rozdíl od nich nemá svůj původ v Americe, ale ve Starém světě. Pochází patrně z Indie, odkud se rychle rozšířilo do čínské kuchyně, kde se často používají jeho výhonky (ve světě už desítky let mylně nazývané „sójové výhonky“ nebo „sójové klíčky“). Mungo má příjemnou svěží chuť a je poměrně dobře stravitelné, přesto je lepší jej namáčet. Ještě stravitelnější je loupané mungo, které má žlutou barvu a namáčet nepotřebuje.Po uvaření má mungo jemnou oříškovou, lehounce nasládlou chuť, ze všech fazolí je nejméně moučné. Loupané mungo je velmi jemné (asi jako kešu oříšky a slunečnicová semínka), po uvaření drží tvar a nerozváří se, na rozdíl např. od loupané červené čočky.
Mungo má hodně železa, hořčíku a zinku.
Běžné neloupané mungo patří k luštěninám, které výborně klíčí. Naklíčené mungo je velmi dobře stravitelné a nemusí se už vařit, antinutriční i nadýmavé látky se totiž klíčením odstraní. Navíc v klíčcích je velká síla a energie, kterou naše tělo umí dobře využít.

Jak klíčit?

Luštěninu namáčenou 12 hodin propláchneme a umístíme do nakličovací misky nebo do cedníku. Pravidelně proplachujeme a udržujeme všechny nádoby v čistotě (teplé a vlhké prostředí nahrává množení nežádoucích bakterií). Nejlépe chutnají klíčky, které jsou dlouhé 2–3 cm.

Sezamový olej – používám ho spíše v zimě, protože má tendenci tělo zahřívat. Tento olej krásně voní, je vhodný pro asijskou kuchyni a dost často na něj narazíte při makrobiotickém vaření. Omega 9 a omega 6 jsou v něm přibližně ve stejném poměru, to znamená, že na oleji můžete zlehka restovat, ale ještě lepší bude (a tak to doporučují mnozí výrobci), když olej přidáte až ke konci vaření. Tak se i lépe zachová jeho aroma. Pokapejte jím rizota, zeleninové směsi, polévky nebo ranní kaše. Ve studené kuchyni je moc dobrý v salátových zálivkách a také např. v pomazánkách. Olej má vysoký obsah látky sezamolin, která funguje jako účinný antioxidant. I proto nemá tendenci oxidovat (žluknout) a dlouho vydrží.
Všechny bio panenské sezamové oleje mají velice podobnou chuť. Olej od Emile Noël (ten používám já) je fair trade a pochází z projektů, které tato firma už několik let provozuje v Mali. Sezamový olej  Bioplanete je také fair trade, semínka pro jeho výrobu se pro změnu pěstují v Burkina Faso. Olej Country Life má šikovné malé balení, které se hodí, pokud sezamový olej používáte jen příležitostně. Vyslovenou lahůdkou je olej z praženého sezamu (Emile Noël,), který je stejného původu jako jejich nepražený olej. Může se použít i na vaření, ale čím déle s ním budete pracovat, tím více se jeho krásné aroma ztratí – proto ho přidávejte až do hotových jídel nebo ještě lépe používejte v salátových zálivkách, kde je nepřekonatelný.

Rosolovka stříbrná – podle tradiční čínské medicíny rosolovka zvlhčuje plíce, žaludek a ledviny, dále posiluje kosti, napomáhá udržovat optimální váhu a poskytuje řádné provlhčení kůže. Rosolovka se velice často doporučuje k léčbě chronické bronchitidy u starších pacientů.

Dobrou chuť 🙂

Polévka z mungo fazolek
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 3PL sezamového oleje
  • 200g munga
  • 1 velká cibule
  • bílá část pórku
  • 1 mrkev
  • kousek rosolovky nebo řasy wakame
  • sůl
  • majoránka
  • česnek
  • umeocet
Jak na to?
  1. Namočíme na 1-3 hodiny fazole mungo
  2. Na oleji orestujeme cibulku a zeleninu nakrájenou na kostičky a majoránku
  3. Přidáme mungo a společně osmahneme
  4. Přilejeme vodu a přidáme rosolovku nebo wakeme nebo oboje
  5. Vaříme do změknutí munga (cca 15min)
  6. Polévku osolíme a ještě chvilku povaříme
  7. Pokud máte raději krémovější polévky, můžete cca ⅓ polévky odebrat, rozmixovat a vrátit zpět do hrnce (tím také polévku zahustíte)
  8. Dochuťte česnekem a umeoctem.
3.5.3228

 

Zdroj: časopis Dobroty a Biokuchařka Hanky Zemanové

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Podzimní, Polévky, Vegan Štítky:klíčení

Previous Post: « Švestkový koláč s drobenkou
Next Post: Pikantní zeleninová pánev s tofu »

Reader Interactions

Comments

  1. Profilový obrázekAleš

    20.9.2017 at 16:38

    Polévka je výtečná, děkuji Klárko! Česnekem jsem nešetřil. Na druhý den ještě lepší, jako vetšina polévek. I když jí moc do druhého dne nezbylo… 🙂

    Odpovědět
    • KláraKlára

      21.9.2017 at 10:11

      Já taky děkuju 🙂

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Podzim pohledem čínské medicíny | MoodKitchen s Klárou napsal:
    15.9.2017 (10:51)

    […] bojovníkem s vlhkostí, působí na pročištění horka, uvolňují energii čchi. Mungo můžeme konzumovat jako polévku či vývar z této blahodárně působící […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

KláraJmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš
  • PF 2018 :)

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

adzuki agar ananas banány bábovka celer cuketa detox dezert ghí hlavní jídlo ječná mouka jáhly kakao kokos koláč kurz luštěniny léto mango marakuja mrkev máta ovoce pečení piniové oříšky pohanka polévka quinoa rozinky rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké snídaně tahini vegan večeře vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda špalda

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (2)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (11)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)

Deprecated: Funkce genesis_footer_creds_text není podporována už od verze 3.1.0! Použijte prosím raději funkci genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /data/www/20774/moodkitchen_cz/www/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright © 2021 · Foodie Pro & The Genesis Framework