• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Nejlepší dýňová polévka ze všech

Nejlepší dýňová polévka ze všech

24.8.2017 by Klára 2 Komentáře

Jako fakt !  Tohle je úplně nejlepší dýňová polévka, kterou jsem kdy jedla. Našla jsem ji kdysi dávno v knize Vaření podle pěti elementů, ve které nejsou žádné obrázky a od té doby už ji nevařím jinak.

A navíc, když je to období babího léta, tak by bylo fajn podpořit to i nějakým super ideálním receptem pro toto období. Nepotřebujete na ni žádné extra ingredience, většinu máte určitě v tomto období v lednici nebo je lehce seženete v nejbližším obchodě. Teda pokud se nebudete snažit jako já, (řekla bych, že mi to trvalo možná i 2 roky) koupit v obchodě prosnou mouku, až jsem už jako studentka ALV teprve zjistila, že proso=jáhly 🙂 To bylo panečku zjištění a radost v jednom. Do té doby jsem snad v každém bio obchodě hledala prosnou mouku a ona tam jaksi nebyla 🙂

Už jsem sem tento recept chtěla dát dávno, ale nikdy jsem ji nestihla vyfotit 🙁 Tentokrát na fotce je i talíř, který jsem ručně malovala. No, chtěla jsem to mít krásnější a dokonalejší, ale vypadá to trochu jako od holky na prvním stupni ZŠ:), ale zase jsme si to s dětmi užili na semináři výtvarnice Jitky Tomanové , kde jsme měli možnost si vyzkoušet malování na porcelán – není to teda žádná sranda.

Nejlepší dýňová polévka ze všech
 
Vytisknout
Autor: Klára
Typ kuchyně: Vaření podle 5ti elementů
Suroviny
  • 400 g dýně rozkrájené na kousky
  • 200 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 cibule
  • 2 PL ghí
  • špetka kurkumy
  • 2 PL prosné (jáhlové) mouky - není nutná
  • 1l zeleninového vývaru
  • 3cm zázvoru
  • sůl
  • 4 PL mandlových lupínků (nebo dýňové či slunečnicové semínka)
  • 4 PL zakysané smetany nebo ovčího jogurtu
Jak na to?
  1. Rozehřejeme hrnec
  2. Rozpálíme přepuštěné máslo (ghí)
  3. Necháme zeslovatět cibuli
  4. Přidáme dýni a mrkev (nahrubo nastrouhanou) a krátce orestujeme
  5. Osmahneme jáhlovou mouku
  6. Podlijeme zeleninovým vývarem, asi 15min. povaříme a propasírujeme nebo rozmixujeme
  7. Přidáme zázvor (šťávu z jemně nastrohaného čerstvého zázvoru)
  8. Osolíme
  9. Vmícháme kysanou smetanu
  10. Vmícháme kurkumu a ještě jednou necháme krátce přejít varem
  11. Na talíři posypeme opraženými mandlovými lupínky nebo dýňovými či slunečnicovými semínky
3.5.3228

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Podzimní, Polévky, Vegan

Previous Post: « Jak jsem vařila na ženském semináři
Next Post: Chia pudink s ovocem »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Jaká dýně... a má se loupat?

    7.10.2020 at 20:41

    Zkoušela jsem tento recept teď podruhé a polévka vyšla chuťově mdlá. Podezírám dýni, protože napoprvé byla chuť super. A tak se chci zeptat. Je vhodná Hokaido? Měla by se loupat? A jak poznám dobrou dýni? Jakože někdy to prostě není ono… jako moučný jablko nebo dřevnatá kedlubna… 😉

    Odpovědět
    • Klára

      27.10.2020 at 17:20

      Dobrý den Ruth, to jsem ráda, že Vás recept zaujala chutná:) Pokud je polévka mdlá, tak může být buď málo slaná nebo je tam málo zázvoru. Pokud to zjistíte úplně na konci vaření, tak doporučuju už použít jen umeocet, který umí chutě hezky „doladit“. Jo, polévka je ideálně dělat z Hokaido dýně (z jiné jsem to vlastně ani nikdy nezkoušela) a pokud máte mladou dýni a bio, tak ji loupat ani nemusíte. Ale to poznáte sama, když má dýně tu slupku hezkou a tenoučkou, tak je mladá. Ale když se dobře dochutí, tak by v polévce ta moučnost neměla vadit. Dobrou chuť 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Jaká dýně... a má se loupat? Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework