• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Mrkvový dort či muffiny

Mrkvový dort či muffiny

14.11.2017 by Klára Leave a Comment

Chtěla jsem dětem připravit nějakou zdravou svačinku, tak jsem si vzala inspiraci od Krásnáživa a upekla jsem její skvělý mrkvový dort a pak jsem z něho udělala spíš muffiny 🙂

Tento recept je teda trochu složitější na přípravu všech ingrediencí, ale vyplatí se to.

Před pečením je potřeba mít připravené hlavně jablečné a dýňové pyré (recept ZDE). Jablečné pyré získáme z rozvařených a rozmixovaných jablek. Můžeme do rozvaru přidat klidně trochu skořice, aby to hezky vonělo a zároveň zahřálo vaše tělo. Co nevyužijete do dortu, dáte dětem třeba jako domácí přesnídávku. Další varianta je pyré koupit, ale pozor na přidaný cukr.

Pokud využijete možnosti lněného semínka místo vajec, dort nebude příliš nadýchaný, tak jen abyste se pak nelekli, že výsledný produkt bude spíše hutnějšího charakteru (viz obrázek). Lněné semínko je před přidáním do receptu nutno rozemlít (např. v mlýnku na kávu) a pak do něj přidat trochu vody a udělat kašičku.

Lněné semínko –  obsahuje nesmírně důležité omega3 nasycené mastné kyseliny a také velké spektrum vitamínů a minerálních látek (vit. B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík). Lněné semínko kupujte vždy NEMLETÉ. Rozemletá lněná semínka je důležité sníst nejpozději do hodiny od rozemletí jinak žluknou. Pokud nenarušíme jeho slupku, jen námi projde a nic z něj nezískáme. Pomáhá například při problémech se zácpou a celkově při žaludečních problémech. Pokud používáte lněný olej, je potřeba jej vždy skladovat v lednici!!! Velmi rychle podlého oxidaci.

No a polevu je nutno připravit den předem, resp. je nutné mít namočené kešu ořechy alespoň 12hod a pak když připravíte polevu nebo krém, zase musí nějakou dobu tuhnout v lednici:)

Tak dobrou chuť 🙂

Mrkvový dort či muffiny
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • ½ hrnku oleje (kokosový, ghí)
  • ½ jablečného pyré
  • 3 PL namletého lněného semínka (nebo 1-2 vejce)
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 a ½ hrnku třtinového cukru nebo datlového pyré
  • 2 hrnky rýžové nebo jáhelné mouky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
  • 2 ČL skořice
  • 1 hrnek ořechů, kokosu, rozinek
  • muškátový oříšek
  • mletý zázvor
  • POLEVA:
  • 1 hrnek nesolených kešu
  • 5 datlí
  • cca 100ml kokosového mléka
Jak na to?
  1. Smícháme olej, jablečné pyré, lněné semínko a cukr (či datlové pyré) a cca 8 lžic vody
  2. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev (šťávu ponecháme)
  3. V jiné míse smícháme dohromady všechny ostatní suroviny
  4. Pak následně sloučíme mokrou a suchou směs dohromady a nalijeme do dortové formy (vyložené pečicím papírem) nebo formičky na muffiny.
  5. Pečeme na 180 ֯C cca 40-50min.
  6. Poleva:
  7. Kešu, datle namočit (ideálně přes noc)
  8. Rozmixujeme s kokosovým mlékem (mléko přidáváme po troškách, ať není poleva moc tekutá)
  9. Před zdobením důkladně vychladíme
3.5.3228

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Dezerty, Vegan Štítky:dort, dýňové pyré, lněné semínko, mrkev, muffiny

Previous Post: « Vánoční pečení s Klárou- kurz 12.12. v Praze
Next Post: Datlové pyré »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

KláraJmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš
  • PF 2018 :)

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

adzuki agar ananas banány bábovka celer cuketa detox dezert ghí hlavní jídlo ječná mouka jáhly kakao kokos koláč kurz luštěniny léto mango marakuja mrkev máta ovoce pečení piniové oříšky pohanka polévka quinoa rozinky rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké snídaně tahini vegan večeře vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda špalda

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (2)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (11)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)

Deprecated: Funkce genesis_footer_creds_text není podporována už od verze 3.1.0! Použijte prosím raději funkci genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /data/www/20774/moodkitchen_cz/www/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright © 2021 · Foodie Pro & The Genesis Framework