• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Jáhlový tříbarevný dezert

Jáhlový tříbarevný dezert

15.7.2017 by Klára 3 Komentáře

A zase ty svačinky. V létě je to vždycky trošku snažší než v zimě, i když tento recept se dá s obměnami používat celý rok a děti si na něm smlsnou.

Jáhly – loupané proso bylo důležitou součástí jídelníčku našich předků. Připravovaly se z něj tradiční pokrmy jako jahelník, kaše nebo škubánky. Jáhly později vytlačila rýže a proso se dlouhou dobu vyskytovalo spíše jen v ptačím zobu. To už naštěstí neplatí. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Nemají tak vysoký obsah vlákniny, jsou proto (a pro svou bezlepkovost) velmi snadno stravitelné a vhodné i pro ty,  kteří obecně špatně tolerují vlákninu. Jáhly a hlavně vločky z nich poměrně snadno žluknou a není dobré je nakupovat příliš do zásoby. V teplém počasí je nejlepší skladovat je v lednici.

Jáhly jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha, zapékat, jsou vhodné k přípravě sladkých i slaných kaší (výborné jsou ke snídani), zdravých dezertů nebo pohárů. Nebo je podobně jako amarant použijte jako zavářku do polévky. Jáhly je dobré před vařením spařit, aby se zbavily nahořklé chuti, kterou někdy mohou mít. Potom je vařte 15 až 20 minut a nechte pod pokličkou dojít.

Tipy na jiné varianty:

Místo smetany můžete použít biojogurt nebo biotvaroh. Slaďte podle chuti, čím méně, tím lépe. Ze tří zmíněných sirupů sladí nejméně ten rýžový. Místo sirupu jsou dobré také namočené a rozmixované rozinky nebo datle, jablečný koncentrát nebo banán. Jáhlového krému si připravte víc, v lednici vydrží do druhého dne bez újmy.

Jáhlový tříbarevný dezert
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 150g jáhel
  • 1 kokosová smetana nebo rostlinné mléko (cca 400ml - záleží jakou chcete mít výslednou hustotu)
  • 5 lžic sirupu (agávového, datlového, rýžového)
  • ½ ČL vanilky
  • ovoce (borůvky, jahody, maliny)
  • kakao
Jak na to?
  1. Jáhly propláchneme a uvaříme ve dvojnásobném množství vody doměkka
  2. Necháme pod pokličkou dojít - jáhly mohou být i rozvařené
  3. Rozmixujeme je se smetanou, sirupem a vanilkou do jemného krému, aby připomínal pudink.
  4. Rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich vmícháme kakao
  5. Aranžujeme do skleniček a nahoru poklademe rozmixovaným ovocem
3.5.3228

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Dezerty, Letní, Svačiny Štítky:agávový sirup, borůvky, jáhly, kakao

Previous Post: « Quinoa salát se špenátem a mozzarelou a zeleninovými plackami
Next Post: Hráškový krém s mátou »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Honza

    4.2.2024 at 18:04

    1 kokosová smetana nebo rostlinné mléko

    Nebylo by lepší uvést množství v nějaké měřitelné jednotce?

    Odpovědět
    • Klára

      7.2.2024 at 17:39

      Dobrý den Honzo, díky za postřeh – to by bylo určitě dobré. Doplním do receptu 🙂

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou – MoodKitchen s Klárou napsal:
    31.8.2017 (13:51)

    […] je směs díky jáhlovému základu bezlepková, takže ideální pro lehkou večeři nebo oběd. Nicméně můžete doplnit […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework