A zase ty svačinky. V létě je to vždycky trošku snažší než v zimě, i když tento recept se dá s obměnami používat celý rok a děti si na něm smlsnou.
Jáhly – loupané proso bylo důležitou součástí jídelníčku našich předků. Připravovaly se z něj tradiční pokrmy jako jahelník, kaše nebo škubánky. Jáhly později vytlačila rýže a proso se dlouhou dobu vyskytovalo spíše jen v ptačím zobu. To už naštěstí neplatí. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Nemají tak vysoký obsah vlákniny, jsou proto (a pro svou bezlepkovost) velmi snadno stravitelné a vhodné i pro ty, kteří obecně špatně tolerují vlákninu. Jáhly a hlavně vločky z nich poměrně snadno žluknou a není dobré je nakupovat příliš do zásoby. V teplém počasí je nejlepší skladovat je v lednici.
Jáhly jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha, zapékat, jsou vhodné k přípravě sladkých i slaných kaší (výborné jsou ke snídani), zdravých dezertů nebo pohárů. Nebo je podobně jako amarant použijte jako zavářku do polévky. Jáhly je dobré před vařením spařit, aby se zbavily nahořklé chuti, kterou někdy mohou mít. Potom je vařte 15 až 20 minut a nechte pod pokličkou dojít.
Tipy na jiné varianty:
Místo smetany můžete použít biojogurt nebo biotvaroh. Slaďte podle chuti, čím méně, tím lépe. Ze tří zmíněných sirupů sladí nejméně ten rýžový. Místo sirupu jsou dobré také namočené a rozmixované rozinky nebo datle, jablečný koncentrát nebo banán. Jáhlového krému si připravte víc, v lednici vydrží do druhého dne bez újmy.
- 150g jáhel
- 1 kokosová smetana nebo rostlinné mléko (cca 400ml - záleží jakou chcete mít výslednou hustotu)
- 5 lžic sirupu (agávového, datlového, rýžového)
- ½ ČL vanilky
- ovoce (borůvky, jahody, maliny)
- kakao
- Jáhly propláchneme a uvaříme ve dvojnásobném množství vody doměkka
- Necháme pod pokličkou dojít - jáhly mohou být i rozvařené
- Rozmixujeme je se smetanou, sirupem a vanilkou do jemného krému, aby připomínal pudink.
- Rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich vmícháme kakao
- Aranžujeme do skleniček a nahoru poklademe rozmixovaným ovocem
Honza
1 kokosová smetana nebo rostlinné mléko
Nebylo by lepší uvést množství v nějaké měřitelné jednotce?
Klára
Dobrý den Honzo, díky za postřeh – to by bylo určitě dobré. Doplním do receptu 🙂