Všude samá dýně, tak co využít inspirace a uvařit něco dobrého v období babího léta.
Tahle zapečená směs na první pohled nevypadá bůhvíjak, ale uspokojí všechny vaše chuťové i vizuální pohárky. Oranžová dýně, červená cibule, ovčí sýr a ořechy jsou skvělou a neotřelou kombinací.
Zároveň je směs díky jáhlovému základu bezlepková, takže ideální pro lehkou večeři nebo oběd. Nicméně můžete doplnit jáhly třeeba quioou, rýží, bulgurem či jinou obilovinou.
Dobrou chuť 🙂
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Autor: Klára
Suroviny
- 1kg očištěné dýně Hokaido
- 150g jáhel v suchém stavu, možno doplnit celozrnnou rýží nebo quinoa či jinou přílohou
- 350 ml vody
- 200g kysaného zelí nebo pickles
- 3 velké cibule, ideálně červené
- 100ml olivového oleje
- 2 lžíce ghí
- 3 ČL himalájské soli
- 200g tvrdého ovčího nebo kozího sýru
- hrst vlašských ořechů
- Možné varianty: doplníme o uzený tempeh nebo ochucené tofu, dochutíme římským kmínem a koriandrem, dle nálady
Jak na to?
- Uvaříme jáhly v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vodu cca 15 min. Nezapomeňte jáhly před vařením 2x spařit horkou vodou
- Omyjeme dýni, vydlabeme semena a podle tvrdosti slupky případně oškrábeme, pak nakrájíme na kousky
- Dýni uvaříme s trochou soli doměkka na páře nebo v hrnci s vodou, ale bude potom vodnatější
- Mezitím nakrájíme cibuli na velké půlměsíce a restujeme ji na oleji s máslem doměkka. Smažíme na velmi mírném ohni.
- Můžeme k cibuli přidat uzený tempeh nebo jakkoliv ochucené tofu (já dala jednou bazalkové) a doplníme kořením jako např. římský kmín a koriandr
- Osmaženou cibuli smícháme s uvařenými jáhlami a přidáme kysané zelí (pickles) ½ nastrouhaného sýru, ½ ořechů a uvařenou dýni
- Vše trochu rozmačkám šťouchadlem na brambory a případně dosolíme
- Dáme do vymyštěné zapékací mísky a nahoře posypeme zbytkem sýra
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30min
- Nakkonec 5 minut před koncem posypeme ořechy a necháme zapéct pod grilem
Zdroj: Biokuchařka Hanky Zemanové
Napsat komentář