• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

30.8.2017 by Klára Leave a Comment

Všude samá dýně, tak co využít inspirace a uvařit něco dobrého v období babího léta.

Tahle zapečená směs na první pohled nevypadá bůhvíjak, ale uspokojí všechny vaše chuťové i vizuální pohárky. Oranžová dýně, červená cibule, ovčí sýr a ořechy jsou skvělou a neotřelou kombinací.

Zároveň je směs díky jáhlovému základu bezlepková, takže ideální pro lehkou večeři nebo oběd. Nicméně můžete doplnit jáhly třeeba quioou, rýží, bulgurem či jinou obilovinou.

Dobrou chuť 🙂

 

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 1kg očištěné dýně Hokaido
  • 150g jáhel v suchém stavu, možno doplnit celozrnnou rýží nebo quinoa či jinou přílohou
  • 350 ml vody
  • 200g kysaného zelí nebo pickles
  • 3 velké cibule, ideálně červené
  • 100ml olivového oleje
  • 2 lžíce ghí
  • 3 ČL himalájské soli
  • 200g tvrdého ovčího nebo kozího sýru
  • hrst vlašských ořechů
  • Možné varianty: doplníme o uzený tempeh nebo ochucené tofu, dochutíme římským kmínem a koriandrem, dle nálady
Jak na to?
  1. Uvaříme jáhly v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vodu cca 15 min. Nezapomeňte jáhly před vařením 2x spařit horkou vodou
  2. Omyjeme dýni, vydlabeme semena a podle tvrdosti slupky případně oškrábeme, pak nakrájíme na kousky
  3. Dýni uvaříme s trochou soli doměkka na páře nebo v hrnci s vodou, ale bude potom vodnatější
  4. Mezitím nakrájíme cibuli na velké půlměsíce a restujeme ji na oleji s máslem doměkka. Smažíme na velmi mírném ohni.
  5. Můžeme k cibuli přidat uzený tempeh nebo jakkoliv ochucené tofu (já dala jednou bazalkové) a doplníme kořením jako např. římský kmín a koriandr
  6. Osmaženou cibuli smícháme s uvařenými jáhlami a přidáme kysané zelí (pickles) ½ nastrouhaného sýru, ½ ořechů a uvařenou dýni
  7. Vše trochu rozmačkám šťouchadlem na brambory a případně dosolíme
  8. Dáme do vymyštěné zapékací mísky a nahoře posypeme zbytkem sýra
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30min
  10. Nakkonec 5 minut před koncem posypeme ořechy a necháme zapéct pod grilem
3.5.3228

 

Zdroj: Biokuchařka Hanky Zemanové

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Hlavní jídla, Podzimní Štítky:dýně, jáhly, kysané zelí, quinoa, rýže, vlašské ořechy

Previous Post: « Chia pudink s ovocem
Next Post: Hummus pomazánka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

KláraJmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš
  • PF 2018 :)

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

adzuki agar ananas banány bábovka celer cuketa detox dezert ghí hlavní jídlo ječná mouka jáhly kakao kokos koláč kurz luštěniny léto mango marakuja mrkev máta ovoce pečení piniové oříšky pohanka polévka quinoa rozinky rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké snídaně tahini vegan večeře vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda špalda

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (2)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (11)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)

Deprecated: Funkce genesis_footer_creds_text není podporována už od verze 3.1.0! Použijte prosím raději funkci genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /data/www/20774/moodkitchen_cz/www/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright © 2021 · Foodie Pro & The Genesis Framework