• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

30.8.2017 by Klára Leave a Comment

Všude samá dýně, tak co využít inspirace a uvařit něco dobrého v období babího léta.

Tahle zapečená směs na první pohled nevypadá bůhvíjak, ale uspokojí všechny vaše chuťové i vizuální pohárky. Oranžová dýně, červená cibule, ovčí sýr a ořechy jsou skvělou a neotřelou kombinací.

Zároveň je směs díky jáhlovému základu bezlepková, takže ideální pro lehkou večeři nebo oběd. Nicméně můžete doplnit jáhly třeeba quioou, rýží, bulgurem či jinou obilovinou.

Dobrou chuť 🙂

 

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 1kg očištěné dýně Hokaido
  • 150g jáhel v suchém stavu, možno doplnit celozrnnou rýží nebo quinoa či jinou přílohou
  • 350 ml vody
  • 200g kysaného zelí nebo pickles
  • 3 velké cibule, ideálně červené
  • 100ml olivového oleje
  • 2 lžíce ghí
  • 3 ČL himalájské soli
  • 200g tvrdého ovčího nebo kozího sýru
  • hrst vlašských ořechů
  • Možné varianty: doplníme o uzený tempeh nebo ochucené tofu, dochutíme římským kmínem a koriandrem, dle nálady
Jak na to?
  1. Uvaříme jáhly v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vodu cca 15 min. Nezapomeňte jáhly před vařením 2x spařit horkou vodou
  2. Omyjeme dýni, vydlabeme semena a podle tvrdosti slupky případně oškrábeme, pak nakrájíme na kousky
  3. Dýni uvaříme s trochou soli doměkka na páře nebo v hrnci s vodou, ale bude potom vodnatější
  4. Mezitím nakrájíme cibuli na velké půlměsíce a restujeme ji na oleji s máslem doměkka. Smažíme na velmi mírném ohni.
  5. Můžeme k cibuli přidat uzený tempeh nebo jakkoliv ochucené tofu (já dala jednou bazalkové) a doplníme kořením jako např. římský kmín a koriandr
  6. Osmaženou cibuli smícháme s uvařenými jáhlami a přidáme kysané zelí (pickles) ½ nastrouhaného sýru, ½ ořechů a uvařenou dýni
  7. Vše trochu rozmačkám šťouchadlem na brambory a případně dosolíme
  8. Dáme do vymyštěné zapékací mísky a nahoře posypeme zbytkem sýra
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30min
  10. Nakkonec 5 minut před koncem posypeme ořechy a necháme zapéct pod grilem
3.5.3228

 

Zdroj: Biokuchařka Hanky Zemanové

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Hlavní jídla, Podzimní Štítky:dýně, jáhly, kysané zelí, quinoa, rýže, vlašské ořechy

Previous Post: « Chia pudink s ovocem
Next Post: Hummus pomazánka »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework