Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
 
 
Autor:
Suroviny
  • 1kg očištěné dýně Hokaido
  • 150g jáhel v suchém stavu, možno doplnit celozrnnou rýží nebo quinoa či jinou přílohou
  • 350 ml vody
  • 200g kysaného zelí nebo pickles
  • 3 velké cibule, ideálně červené
  • 100ml olivového oleje
  • 2 lžíce ghí
  • 3 ČL himalájské soli
  • 200g tvrdého ovčího nebo kozího sýru
  • hrst vlašských ořechů
  • Možné varianty: doplníme o uzený tempeh nebo ochucené tofu, dochutíme římským kmínem a koriandrem, dle nálady
Jak na to?
  1. Uvaříme jáhly v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vodu cca 15 min. Nezapomeňte jáhly před vařením 2x spařit horkou vodou
  2. Omyjeme dýni, vydlabeme semena a podle tvrdosti slupky případně oškrábeme, pak nakrájíme na kousky
  3. Dýni uvaříme s trochou soli doměkka na páře nebo v hrnci s vodou, ale bude potom vodnatější
  4. Mezitím nakrájíme cibuli na velké půlměsíce a restujeme ji na oleji s máslem doměkka. Smažíme na velmi mírném ohni.
  5. Můžeme k cibuli přidat uzený tempeh nebo jakkoliv ochucené tofu (já dala jednou bazalkové) a doplníme kořením jako např. římský kmín a koriandr
  6. Osmaženou cibuli smícháme s uvařenými jáhlami a přidáme kysané zelí (pickles) ½ nastrouhaného sýru, ½ ořechů a uvařenou dýni
  7. Vše trochu rozmačkám šťouchadlem na brambory a případně dosolíme
  8. Dáme do vymyštěné zapékací mísky a nahoře posypeme zbytkem sýra
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30min
  10. Nakkonec 5 minut před koncem posypeme ořechy a necháme zapéct pod grilem
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/zapecena-dyne-s-jahlami-a-kysanou-zeleninou/