• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Jáhelné knedlíky plněné tempehem s červeným zelím

Jáhelné knedlíky plněné tempehem s červeným zelím

17.9.2017 by Klára Leave a Comment

Sobota ráno, venku počasí nic moc, v lednici žádná pořádná zelenina, tak jsem si říkala, že pojedu nakoupit na trh na Kulaťák, že tam v tomto počasí skoro nikdo nebude. No, to jsem se teda pekelně mýlila, bylo tam skoro tolik lidí jako v létě. Nicméně, hezkou hlávku červeného zelí tam měli, takže o večeři pro rodinu bylo rozhodnuto.

Tenhle recept je skvělou vege variantou české klasiky plněných bramborových knedlíků s uzeným masem  a zelím. Kdysi dávno jsem se o ně pokoušela, ale měla jsem pocit, že moje bramborové knedlíky byly spíš plné mouky, než brambor. Nicméně děti tohle jídlo milují, tak jsem byla ráda, když jsme tento recept vařily na jednom víkendovém vaření na Akademii léčivé výživy:)

Co mě přišlo úplně boží, je vařit červené zelí společně s rozinkami a pak už není potřeba nijak uměle dochucovat.

Těstíčko z jáhel a pohankové mouky může být trochu lepivé, ale i tak se dají dělat docela dobré kuličky. No a luxusní je nakonec osmažená cibulka, kterou posypeme knedlíky na talíři.

A na druhý den 🙂

Zbylo mi ještě trochu těsta a já si říkala, že udělám knedlíky čerstvé. Takže snaha by byla, ale těsto se příšerně lepilo, i když jsem přidala ještě víc mouky. Voda se vařila, a já se začala vztekat, že už neumím udělat ani blbé knedlíky. S ulepenýma rukama, a slzama nakrajíčku z toho nakonec byly noky, které jsem posypala opraženým tempehem a všechno dobře dopadlo. Já byla spokojená a rodina taky 🙂

Dobrou chuť 🙂

Jáhelné knedlíky plněné tempehem
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • Jáhelné knedlíky:
  • 250g jáhel
  • 100 - 150g pohankové či jiné mouky
  • petrželka
  • mletý kmín
  • zelené bylinky na ozdobu
  • Červené zelí:
  • 1 hlávka zelí
  • 3 hrsti rozinek (můžete použít i datle - namočené)
  • olivový nebo sezamový olej
  • sůl
  • balzamikový ocet
Jak na to?
  1. Jáhly uvaříme v poměru 1:2,5 se špetkou soli
  2. Musí být uvařeny úplně doměkka
  3. Po uvaření necháme vychladnout.
  4. Do vlažných jáhel přidáme petrželku, mletý kmín a sůl. Vypracujeme těsto.
  5. Plníme najemno nakrájeným tempehem (možno předtím trochu orestovat)
  6. Uvaříme vodu a knedlíky vložíme do vody a čekáme až vyplavou
  7. Červené zelí:
  8. Na pánev nebo do hrnce klademe najemno nakrájené červené zelí, podlijeme olejem a trochou vody.
  9. Přidáme rozinky popř. pár datlí
  10. Dusíme doměkka (cca 20min), před koncem dušení osolíme.
  11. Hrnec stáhneme a nakonec dochutíme balzamikem
3.5.3228

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Podzimní Štítky:červené zelí, jáhly, rozinky, tempeh

Previous Post: « Pikantní zeleninová pánev s tofu
Next Post: Kefírový koláč s ovocem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework