Tato paštika zaručeně nadchne i masově zaměřené jedince. Kombinace chutí je naprosto delikátní a můžete využít na snídani, svačinu nebo jako součást pohoštění pro návštěvy. Doporučuju v kombinaci s jakýmkoliv kváskovým chlebem. My momentálně ujíždíme na chlebech od Pekárny Praktika, který je k mimo jiné k dostání každou sobotu na farmářských trzích na Kulaťáku. Anebo si můžete upéct vlastní semínkový chleba, který jsem našla na blogu manželů v kuchyni Kitchenstory. viz recept na bezlepkový semínkový chleba.
Slunečnicovo sezamová paštika
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Autor: Klára
Typ receptu: svačina
Typ kuchyně: vegan
Suroviny
- 100g slunečnicových semínek (přes noc namočených ve vodě)
- 20g sušených rajčat (ne v oleji)
- 2 PL (polévkové lžíce) lahůdkového droždí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 PL oleje
- 1 PL lžíce tahini (sezamová pasta)
- 2 PL citronové šťávy
- 100 + 300 ml vody
- 5g práškového agaru (nebo plátky)
- 2 PL sojové omáčky Shoyu
- 1 ČL (čajová lžička) soli
- 2 ČL mleté papriky
- 2 ČL provensálského koření nebo koření "Dobrá nálada"
Jak na to?
- Rozmícháme agar asi ve 200ml vody a necháme bobtnat
- Vezmeme přes noc (nebo aspoň 2 hod) namočená slunečnicová semínka. Sušená rajčata zalijeme 100ml vody a necháme nabobtnat.
- V menším hrnci osmažíme najemno nakrájenou cibulku společně s česnekem. Pak přidáme mletou papriku, provensálské koření (nebo koření "Dobrá nálada") a lehce přesmahneme, aby paprika nezhořkla. Přilejeme asi 100ml vody a chvili dusíme.
- Slunečnicová semínka slijeme, propláchneme a rozmixujeme společně s tahini do hladké hmoty. Přidáme lahůdkové droždí, povařenou směs cibule s kořením, citronovou šťávu, Shoyu, rajčata i s máčecí vodou a promixujeme.
- Namočený agar přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí
- Ještě horkou vodu s agarem přidáme k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme na vysoké otáčky, dokud nebude mít směs zcela hladkou stukturu.
- Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme a necháme vychladit
Napsat komentář