Slunečnicovo sezamová paštika
 
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
 
Autor:
Typ receptu: svačina
Typ kuchyně: vegan
Suroviny
  • 100g slunečnicových semínek (přes noc namočených ve vodě)
  • 20g sušených rajčat (ne v oleji)
  • 2 PL (polévkové lžíce) lahůdkového droždí
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL oleje
  • 1 PL lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 2 PL citronové šťávy
  • 100 + 300 ml vody
  • 5g práškového agaru (nebo plátky)
  • 2 PL sojové omáčky Shoyu
  • 1 ČL (čajová lžička) soli
  • 2 ČL mleté papriky
  • 2 ČL provensálského koření nebo koření "Dobrá nálada"
Jak na to?
  1. Rozmícháme agar asi ve 200ml vody a necháme bobtnat
  2. Vezmeme přes noc (nebo aspoň 2 hod) namočená slunečnicová semínka. Sušená rajčata zalijeme 100ml vody a necháme nabobtnat.
  3. V menším hrnci osmažíme najemno nakrájenou cibulku společně s česnekem. Pak přidáme mletou papriku, provensálské koření (nebo koření "Dobrá nálada") a lehce přesmahneme, aby paprika nezhořkla. Přilejeme asi 100ml vody a chvili dusíme.
  4. Slunečnicová semínka slijeme, propláchneme a rozmixujeme společně s tahini do hladké hmoty. Přidáme lahůdkové droždí, povařenou směs cibule s kořením, citronovou šťávu, Shoyu, rajčata i s máčecí vodou a promixujeme.
  5. Namočený agar přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí
  6. Ještě horkou vodu s agarem přidáme k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme na vysoké otáčky, dokud nebude mít směs zcela hladkou stukturu.
  7. Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme a necháme vychladit
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/slunecnicovo-sezamova-pastika/