• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Hlavní jídla / Pilaf s fazolemi adzuki

Pilaf s fazolemi adzuki

30.10.2016 by Klára Leave a Comment

Musela jsem na web dát tento recept, protože je to jeden z mých nejoblíbenějších. Doporučuji i těm, kteří se luštěninám spíše vyhýbají, protože tenhle recept je přesvědčí, že není čeho se bát a že to nemá s „hrachovkou“ podávanou v našich jídelnách nic společného 🙂

Tahle směs palivo-sladké chuti vás odzbrojí.

Je trochu náročnější na přípravu, ale samotné vaření už je v podstatě rychlovka. Pozor na chilli a pálivou papriku pro ty, kteří neholdují tolik ostré chuti – mohli by si zkazit dojem z celého jídla.

Jinak fazole adzuki jsou skvělé po celou zimu a pro ty, co potřebují posílit ledviny  a doplnit svoji životní sílu jsou přímo léčivé. Je to malá luštěnina tmavě červené až hnědé barvy s bílou čárkou na jedné straně. Pěstují se především v asijských státech a jejich hlavním producentem je Japonsko. Jejich stravitelnost je mnohem lepší než u jiných typů luštěnin. Adzuki obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, ale mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové.

Jsou jedny z mála luštěnin, u kterých nevyléváme namáčecí vodu, ale vaříme fazole v téže vodě. Vývar z fazolí je možno užívat jako lék pro ty, kteří jste vyčerpaní, často nemocní, ve velkém stresu, po porodu – kúra je ideální po dobu 4 týdnů vždy 1 šálek denně. Velmi podporuje obnovu sil ledvin,  tvorbu moči a je vhodný pro diabetiky. Vždy vaříme společně s řasou kombu nebo wakame (stačí opravdu maličký kousek). Řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a zároveň jsou velkým zdrojem minerálů, které nám v běžné stravě chybí.

 

Pilaf s fazolemi adzuki
 
Vytisknout
Autor: Klára
Typ receptu: Hlavní jídlo
Suroviny
  • 200g fazolí adzuki (necháme přes noc namočené ve vodě a pak je v téže vodě vaříme hodinu doměkka s kouskem mořské řasy kombu)
  • 200g přírodní rýže (možno také namočit přes noc a pak uvařit nebo upéct)
  • 4 stroužky česneku nastrouhaného najemno
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm) nastrouháme najemno
  • 4 PL petrželky nasekáme nadrobno
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL pálivé papriky (dle citlivosti na ostré jídlo)
  • špetka chilli
  • 5 zrnek nového koření rozdrceného v hmoždíři
  • 1 cibule nasekaná nadrobno
  • 2 rajčata nakrájená na kostičky
  • 6 PL korintek (zvláštní druh rozinek - možno použít i normální rozinky)
  • 4 PL piniových oříšků
  • 2-3 ČL himalájské soli
  • 3 PL oleje nebo ghí
Jak na to?
  1. Rozehřejeme větší hrnec s pevným dnem
  2. Rozpálíme olej nebo ghí (v zimě spíše ghí)
  3. Zpěníme kurkumu (pozor ať se nespálí)
  4. Přidáme korintky
  5. Přidáme 2 lžíce petrželky, česnek, chillli, nové koření, zázvor (vymačkanou šťávu)
  6. Přidáme cibuli
  7. Osolíme
  8. Vmícháme rajčata a 10min dusíme
  9. Přidáme mletou papriku
  10. Přidáme piniové oříšky
  11. Vmícháme zbylou petrželku a rýži
  12. Přidáme uvařené fazole adzuki a necháme asi 20min "táhnout"
  13. Pro masožravce je možno přidat spolu s fazolemi ještě 400g masa (např. krůtího) nakrájeného na kostičky a orestovaného na oleji.
3.5.3226

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Hlavní jídla, Podzimní, Recepty, Zimní Štítky:adzuki, hlavní jídlo, luštěniny, piniové oříšky, rozinky, rýže, večeře, zima

Previous Post: « Polévka z pečené červené řepy a vlašskými ořechy
Next Post: Ořechové tyčky s bílkovou polevou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework