• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Polévky / Hovězí vývar

Hovězí vývar

30.12.2016 by Klára Leave a Comment

Hovězí vývar. Taková klasika a přitom je to to nejlepší, co pro sebe můžeme v průběhu zimy uvařit. Trošku jsem u toho teda experimentovala a nejsou tam úplně klasické ingredience, ale to už záleží na každém,  jaké dobroty si do vývaru přidá.

 

Není na tom vůbec nic těžkého. V podstatě dáme jenom ingredience do hrnce a čekáme až se všechno uvaří.

A  k čemu jsou dobré ty „zvláštní ingredience“?

Kurkuma – podporuje trávení  a působí proti zažívacím obtížím

Hlíva ústřičná –  stimuluje imunitu, působí na bakteriální, virové a plísňové infekce, je účinnou prevencí nádorů. Zlepšuje metabolismus, aktivuje slinivku břišní, prevence i léčba cukrovky, snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak

Rosolovka stříbrná – zvlhčuje plíce, žaludek a ledviny, dále posiluje kosti, napomáhá udržovat optimální váhu a poskytuje řádné provlhčení kůže. Lze používat do jakéhokoliv vývaru, jelikož je bez chuti a zápachu :). A z kosmetického hlediska udržuje vlhkou, hebkou a pružnou pokožku, což by mohlo zajímat převážně dámy 🙂

Černý sezam – posiluje ledviny a játra, tvoří krev a jinové tekutiny, zvlhčuje střeva, působí tonizačně

A proč ho vařit?

  • je zahřívající a posilující
  • doplňuje čchi, rodí krev a tělesné tekutiny
  • zpevňuje střed
  • posiluje svaly, šlachy a kosti

A kdy je dobré si vývar připravit ? V zásadě kdykoliv, ale ideálně v těchto situacích:

  • při oslabení čchi a jangu; při vyčerpání, nedostatku motivace, přecitlivělosti na chlad, oslabené imunitě, slabosti spojené s vyčerpáním fyzickým, duševním, věkem, nebo jejich kombinací, v době rekonvalescence, k celkovému posílení
  • vhodné jako posilující ranní polévka s nakrájenou čerstvou zeleninou naklíčenými semínky např. řeřichou nebo obilím

 

 

Hovězí vývar
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • Hovězí maso a kosti
  • kurkuma
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibule
  • hlíva ústřičná
  • rosolovka stříbrná
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř celý
  • koriandr (není povinný)
  • zázvor
  • sůl
  • mořské řasy wakame
  • libeček nebo petrželová nať
Jak na to?
  1. Dáme vařit hrnec studené vody (dostatečné množství, aby maso bylo zcela ponořené).
  2. Přidáme špetku kurkumy, kořenovou zeleninu cibuli, bobkový list, koriandr, hlívu ústřičnou, rosolovku stříbrnou, kousek zázvoru nakrájeného na plátky, plátek wakame (o velikosti 2 poštovních známek) a petrželovou nebo libečkovou nať.
  3. Vše přivedeme do varu, osolíme a vaříme 2-6 hodin (má-li být maso dále použito, je třeba po 1,5 -2 h vyjmout z vývaru; kosti vložit zpět do vývaru).
  4. Po uvaření vývar scedíme a pevné části vyhodíme.
3.5.3226

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Polévky, Recepty, Zimní

Previous Post: « Ghí neboli přepuštěné máslo
Next Post: Jaro z pohledu čínské medicíny »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework