• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Hlavní jídla / Dýňový quiche se špenátem a fetou

Dýňový quiche se špenátem a fetou

8.10.2017 by Klára Leave a Comment

Dýně kam se člověk podívá, tak jsem konečně vyslyšela prosbu mého muže, abych upekla quiche. Kdysi jsem jej dělávala docela často, ale poslední dobou na ně nějak nebyl prostor.

V zásadě se mi na víkend nechtělo nic nakupovat a říkala jsem si, že dám dohromady něco z lednice. Ostatně quiche se dá udělat z čehokoliv, co má člověk doma.  Já zvolila variantu dýně, špenát, feta a byl do super nápad.

Mám už asi 15 let doma recept od kamarádky Hanky na základní těsto pro quiche prý přímo od francouzky, takže ho neustále recykluju. Ale říkala jsem si, že zkusím najít i nějaké jiné, tak snad v dalším receptu. Tenhle je totiž trochu moučný, tak budu muset najít nějakou lepší vychytávku, aby byl křupavější.

První je potřeba upéct v troubě dýni, kterou na malé kostičky smícháme s olejem, osolíme, poklademe tymiánem a dáme péct cca na 15min do trouby na 180°C.Mezitím si připravíme těsto, které necháme odležet v lednici cca 20min. Dochucujte solí podle svého vlastního uvážení a chuti. Po vyndání z lednice těsto vtlačíme do koláčové formy až po okraj, propícháme vidličkou a dáme cca na 10min péct na 180 ֯C (na těsto položíme pečící papír a na něj poklademe fazole, aby těsto zůstalo hezky ve formě a nedělalo bubliny).

Dýně – je výborným zdrojem vitamínu A, manganu, hořčíku a fosforu. Zároveň je skvělým doplňkem nepostradatelných omega 3 mastných kyselin. Obsahují 90% vody a minimum kalorií, proto se s oblibou používají v redukčních dietách. Všechny dýně je nutné před uvařením oloupat. Výjimkou je dýně hokkaido. Její slupka  tepelnou úpravou změkne natolik, že ji lze jíst.

Muškátový oříšek – toto koření má mírně zahřívající povahu. Muškát podporuje trávení, uklidňuje a poskytuje osvěžující spánek. Může též působit jako afrodisiakum 🙂 Muškátový olej mírní bolesti kloubů, zad a hlavy. Při nespavosti pomáhá čaj z čerstvě nastrouhaného oříšku. Jen zalít horkou vodou a NEPŘEVAŘOVAT!!!

 

Dýňový quiche se špenátem a fetou
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 dýně (hokkadio nebo máslová)
  • špenát
  • feta sýr
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • muškátový oříšek (mletý)
  • rozmarýn
  • tymian
  • černý pepř
  • 2 vejce
  • smetana (použila jsem ovesnou)
  • parmazán - pokud máte
  • TĚSTO:
  • 250 g hladké špaldové mouky (možno vyzkoušet i variantu rýžové s pohankovou)
  • 125 g másla
  • sůl
  • červená paprika mletá
  • studená voda
Jak na to?
  1. Nejprve si upečeme v troubě dýni (na oleji, osolit, opepřit, oříšek a poklást tymiánem)
  2. Připravíme si těsto a vložíme cca na 20min do lednice
  3. Na pánvi orestujeme cibuli, česnek, nasekaný špenát a přidáme rozmarýn (toho se nebojte)
  4. Po vyndání z trouby a lehkém vychladnutí korpusu pokladu dýní, špenátovou směsí a nadrolím fetu (může jí být i víc)
  5. V míse si ušleháme vejce se smetanou, přidáme muškátový oříšek, nastrouhaný parmazán a směsí polejeme již připravený koláč
  6. Pečeme 20-30 min na 200°C
3.5.3228

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Hlavní jídla, Podzimní

Previous Post: « Kefírový koláč s ovocem
Next Post: Kurz vaření s Klárou – I babičky můžou vařit zdravě (7.11.2017 v Praze) »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework