• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Dezerty / Cuketová buchta s mákem a ořechy

Cuketová buchta s mákem a ořechy

10.8.2017 by Klára Leave a Comment

A je tu období cuket, myslím, že v tuto chvíli je potřeba jakéhokoliv receptu na jejich zpracování  a tady je jeden lahodný s ořechy a mákem.

Cukety obsahují až 90% vody a velké množství vlákniny a jsou výborné při redukčních dietách. Nicméně tento recept bych do redukční diety asi nezařazovala:)

Poslední dobou jsem měla pocit, že mi koláče, buchty a bábovky pořádně nenaskočí. Říkala jsme si, že to bude asi tím, jak pořád experimentuji s různým poměrem jednotlivých typů mouky. Nicméně po víkendu stráveném u kamarádky, kdy jsme spolu něco zdravého vařily a pekly jsem si uvědomila, že asi dávám pekáčky a formy v troubě moc vysoko. Pak se stávalo, že shora byla buchta upečená, ale uvnitř bylo těsto zkrátka trochu zdrclé. Takže pro některé opakování, pro některé novina – je potřeba dávat koláče na nižší patro v troubě 🙂 A najednou jako zázrakem mi buchty hezky vyskočily a už jsou hezky vláčné v celé své výšce. Jsem zase o zkušenosti chytřejší 🙂

Na buchtu jsem dala čokoládovou polevu, kterou najdete v receptu, ale docela by se na ni hodila i klasická citronová (vyšlehaný cukr s citronem), dodalo by to buchtě více svěžesti. Ale to už nechávám na Vaší fantazii:)

Nicméně abych se dostala k docela důležité ingredienci celého receptu a tou je poměrně zapomínaná součást jídelníčku –  MÁK. 

Byla léta, kdy jsme byli na prvním místě v jeho pěstování, až v poslední době nás předběhlo Turecko. Máku existuje stovka druhů, všichni známe krásné červené květy vlčího máku, nejdůležitější odrůdou máku je však mák setý. Ten se už tisíce let pěstuje jednak pro svá olejnatá semena a jednak pro obsah omamných látek (těmi se zabývat nebudeme). 🙂

Nicméně mák je především nejbohatším zdrojem vápníku v celé rostlinné říši. Se svými 1400 mg vápníku na 100 g nemá konkurenci ani v mléku, srovnatelných hodnot jako mák dosahuje snad jen parmezán. Údaje o vstřebatelnosti vápníku z jednotlivých potravin se hodně liší, seriózní odborné zdroje uvádějí vstřebatelnost 30 % u mléčných výrobků a 20 % u ořechů, semínek a luštěnin. Využitelnost vápníku v těle však závisí na mnoha dalších faktorech, hlavně na dostatečném příjmu hořčíku, vitaminu D a také na vyváženém poměru vápníku a fosforu v těle. V moderní stravě většinou přijímáme fosforu více, než je pro rovnováhu vápník–fosfor dobré.

Co obsahuje:

  • 40-60% kvalitního oleje – citlivé omega 3 mastné kyseliny  – ty působí protizánětlivě a hrají důležitou roli v boji proti různým civilizačním chorobám
  • velké množství vlákniny a minerálních látek
  • mangan, vápník, hořčík, železo a vitamin E a B
  • 1 polévková lžíce dodá cca 13% DDD vápníku a 29%DDD manganu

Co umí:

  • je skvělý proti lámání nehtů a vypadávání vlasů díky velkému obsahu vápníku a hořčíku
  • preventivně působí proti měknutí a lámavosti kostí – jako prevence osteoporózy
  • prevence proti kazivosti zubů
  • zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá při neurózách, duševní nerovnováze a stresu
  • tlumí bolesti hlavy a podporuje dobrý spánek
  • zvyšuje výživovou hodnotu jídla
  • zlepšuje hladinu železa  a vápníku v těle – je možno použít v léčbě anémie
  • spojujeme ho s energií plodnosti

Příprava:

Namáčení: 8 hodin.
Pražení: Pražením se rozvine příjemná vůně.
Mléko: Krásně bílé, má smetanovou lehce makovou chuť
Máslo: Potřebuje přidat dodatečný tuk, asi dvě lžíce na každých 100 g semínka. Nejde rozmixovat úplně do hladka.

 

Cuketová buchta s mákem a ořechy
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 400g nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 100g kokosového cukru (nebo třtinového, muscovado)
  • 1 ČL vanilkového prášku
  • 100ml slunečnicového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 100g mletého máku
  • 100g vlašských ořechů
  • 100g špaldové mouky celozrnné
  • 100g pšeničné mouky - polohrubé
  • 2 ČL kypřicího prášku
  • ½ ČL jedlé sody
Jak na to?
  1. Všechny ingredience smícháme a těsto rozetřeme na menší vymaštěný pekáček
  2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 až 25 minut, záleží na vaší troubě a zvoleném pekáčku
  3. Necháme vychladnout, potřeme marmeládou (třeba jahodovou).
  4. Nakonec potřeme čokoládovou polevou (50g kokosového oleje, 40g hořké čokolády a 60g datlového sirupu), které dáme roztopit do trouby po upečení buchty
  5. Necháme ztuhnout a podáváme
3.5.3226

 

 

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Dezerty, Letní, Svačiny Štítky:cuketa, koláč, mák, ořechy, vlašské

Previous Post: « Čočkový salát s kapary
Next Post: Pečená rajčata »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework