• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Ghí neboli přepuštěné máslo

Ghí neboli přepuštěné máslo

28.12.2016 by Klára Leave a Comment

Tohle není jen přepuštěný tuk, tohle je opravdu léčivá záležitost, která patří do každé kuchyně. Ghí pochází z indické kuchyně a v ajurvédě je považován za základ léčivých mastí, nicméně už i naše babičky používaly v kuchyni tento zázrak, jen mu říkaly přepuštěné máslo 🙂

 

Ghí má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření či smažení nekouří a nepřepaluje se. Samozřejmě je důležité vyrobit si ghí z kvalitního másla s obsahem tuku min 82%, ideálně z biomásla nebo z dobrého farmářského másla. Z levného nebo nekvalitního másla nebudeme mít dobré ani ghí. A taky je možnost si ghí koupit už hotové, když není čas ho vyrábět. Ale ono je to vlastně hrozně jednoduché a zase tolik času to nezabere. Aspoň se na chvíli zastavíme v tom našem uspěchaném světě, ne?

Ghí je tradičně udržováno mnoho měsíců bez chlazení. Vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek – pokud je správně vyrobené a uskladněné.

Tak jdeme na to 🙂

Máslo dáme do hrnce s tlustším dnem a zahřejeme na středním plameni, až se všechno rozpustí.

Na povrchu se začne tvořit bílá pěna, což je sražená bílkovina. Ztlumíme oheň a sbíráme pěnu (například malým sítkem nebo lžící) do jiné nádoby (můžeme následně použít třeba při pečení bábovky jako tuk).

Takto postupujeme do doby, až se žádná pěna netvoří.

 

Nakonec si nachystáme nějakou sklenici, do které tuk přelijeme. Já ji většinou spařím horkou vodou, aby byla skutečně čistá a netvořila se na dně sklenice plíseň – ale u nás se většinou spotřebuje tak rychle, že na plíseň nějak nezbude čas 🙂

Ghí do sklenice lijeme přes plátýnko, kapesník nebo kuchyňskou papírovou utěrku – záleží, co máte zrovna při ruce. No a pak už necháme při pokojové teplotě vystydnout a ztuhnout.

Můžeme uchovávat v lednici, kde ztuhne nebo při pokojové teplotě – nezkazí se, protože už v tuku není žádná vlhkost.

Svými jedinečnými účinky posiluje trávicí oheň, čímž podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin. Můžeme je využít do sladkých obilných kaší, které díky tomu získají oříškovou chuť. Ghí také zjemňuje pokrmy, takže můžeme použít do zeleninových pomazánek, sladkých dezertů, jako kvalitní základ dušených zeleninových směsí, dále k pečení, smažení (spíše výjimečně), jemnému opékání. Na ghí jsou skvělé například palačinky – získají úplně jinou chuť.

Ghí je možno využít také na popáleniny či rozpraskané rty po nemoci. Dle ajurvédy zvyšují učinek bylin, proto se používá jako masťový základ.

Zkrátka JE TO ZÁZRAK a my si ho můžeme za pár korun připravit doma v kuchyni 🙂

 

 

Ghí neboli přepuštěné máslo
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 3 kostky kvalitního másla
  • a špetku trpělivosti 🙂
3.5.3226

 

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Recepty Štítky:ghí

Previous Post: « Vanilkové rohlíčky
Next Post: Hovězí vývar »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework