Mandlový koláč s jahodami a pudinkem
 
 
Autor:
Suroviny
  • Na korpus:
  • 300g loupaných mandlí
  • 100g špaldové celozrnné mouky (jemně mleté), popř. pohankové pro bezlepkovou variantu
  • 50g změklého másla
  • 80ml agáve sirupu
  • 50-70g jahodového nebo malinového džemu na pomazání korpusu
  • Na krém:
  • 2 vanilkové biopudinky
  • ¾l tekutiny včetně sirupu, tzn.100ml agáve sirupu, 250ml rostlinné smetany, 400ml rostlinného nápoje
  • 50g másla
  • na agarovou ozdobu:
  • 400-500g čerstvého ovoce (může být mix)
  • 100ml jablečného nebo hruškového moštu bez cukru
  • 3ČL vloček agar (nebo práškový agar)
Jak na to?
  1. Nejdříve si upečeme korpus.
  2. Vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou
  3. Loupané mandle umeleme v mixéru najemno. Je možno už do mixéru přidat i odváženou mouku
  4. Přidáme změklé máslo a agáve sirup.
  5. Zpracujeme kompaktní těsto a necháme 10-15min odležet, aby mandle nasály tekutinu a těsto se zpevnilo
  6. Rukame rozetřeme těsto do vymazané koláčové formy a dáme upéct do troupy na 160 C na 20min (těsto zezlátne)
  7. Korpus dáme vychladit
  8. Pak jej pomažeme jahodovým nebo malinovým džemem
  9. Připravíme si krém
  10. Do kastrolu dáme vařit smetanu a obilný nebo mandlový nápoj, ze kterého si předem oddělíme část (cca 100-150ml)
  11. Do odděleného mléka přidáme sirup a metličkou šleháme pudinky.
  12. Tuto směs pomalu a za stálého šlehání lijeme do vroucího mléka se smetanou.
  13. Vše společně vaříme do zhoustnutí
  14. Pudink je hustší než klasický.
  15. Necháme vychladnout, ale každých 10min ho metlou prošleháme, aby nezatuhnul.
  16. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce
  17. Do zchladlého pudinku zašleháme 50g másla a naneseme na džemem vymazaný korpus
  18. Na krém nakládáme kousky ovoce a dáme koláč do ledničky
  19. Nakonec si připravíme agar (vločky nebo v prášku) - rozmícháme v moštu a necháme povařit několik minut
  20. Vločky by se měly rozplynout
  21. Necháme agar asi 15min zchládnout a pak jej postupně od středu lijeme lžící na připravený koláč - bude na chladném ovoci hned tuhnout
  22. Vytvoříme tenoučkou vrstvu přes celý koláč - ovoce tak bude lesklé a vydrží déle svěží
  23. Koláč necháme alespoň půl dne nebo den rozležet v ledničce - korpus mírně zvláční a bude se lépe krájet
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/mandlovy-kolac-s-jahodami-a-pudinkem/