Bábovka "Mozart"
 
 
Autor:
Suroviny
  • 160g másla
  • 50g třtinového moučkového cukru
  • kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného)
  • špetka soli
  • 4 vajíčka
  • 50g třtinového cukru Muscovado
  • 100g špaldové mouky
  • 50g ječné mouky
  • 1ČL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 60g rozinek
  • 1 malá odlivka (malý panák) rumu
  • 70g sekané hořké čokolády
  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva (100g hořká čokoláda, 60g kokosový olej, 60g datlový sirup)
Jak na to?
  1. Předehřeme si troubu na 170 °C.
  2. Než začneme přípravu, zalejeme rozinky rumem, aby se nám pěkně nacucaly.
  3. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  4. Změklé máslo utřeme s třtinovým moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli do pěny.
  5. Postupně přidáváme žloutky a opět třeme do pěny.
  6. Z bílků a cukru muscovada nebo jiného třtinového cukru ušleháme tuhý sníh.
  7. Ten jemně vmícháme do máslovo - žloutkové hmoty.
  8. Mouku s práškem do pečiva, sekanou čokoládou a rozinkami lehce promícháme s připravenou směsí.
  9. Těstem naplníme vymazanou formu a uhladíme povrch.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 50min (dle vaší trouby).
  11. Necháme částečně vychladnout a bábovku vyklopíme.
  12. Po úplném vychladnutí můžeme bábovku potřít zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
Recipe by MoodKitchen s Klárou at https://www.moodkitchen.cz/babovka-mozart/