Docela často jsem v receptech na ranní kaše narazila na mučenku resp. marakuju, ale v obchodě jsem ji pořád nikde neviděla. Až jednou se na mě štěstí usmálo, tak jsem ji koupila a dala dohromady opravdu lahodnou letní snídani. A v tomto případě tam mučenka hraje fakt významnou roli a bez ní to tak nějak nebude ono 🙁
Jáhly je před vařením potřeba alespon 3x spařit horkou a studenou vodou. Přidáme 2,5x více vody než jáhel a dáme vařit. Můžeme použít jakékoliv rostlinné mléko (rýžové, kokosové) nebo třeba jen vodu, pokud chceme mít lehčí konzistenci. Do jáhel nasypeme 1 ČL skořice, aby se vařila dohromady.
Kokosové plátky společně s vlašskými ořechy dáme na pečicí papír a vložíme na chvilku do trouby, než zhnědnou. Vytáhne se tak více jejich specifická vůně i chuť.
Až se z jáhel vyvaří všechna voda, můžeme již dávat na talíř a začít zdobit. Doporučuju ještě přidat do kaše chia semínka (do skleničky vody 1 polévková lžíce semínek a chvilku počkáme, než zgelovatí). Stačí jednu lžíci do každé porce (jsou zdrojem Omega 3 mastných kyselin) a určitě přidáme lžíci kokosového nebo jiného oleje (např. lněného) – pozor až do kaše na talíři !!
A pak si už jenom libujeme, jakou mňamku jsme si připravili:)
- jáhly
- rýžové mléko (nebo jiné rostlinné mléko)
- skořice
- kokosové lupínky
- vlašské ořechy
- nektariny
- mučenka (marakuja)
- maliny
- mango
- med (nebo jiné sladidlo)
Napsat komentář