A opět další recept skvělý pro podzimní dny. Babího léta jsme si letos teda moc neužili a spíš už začíná být prostor pro více zahřívající jídla. Tento je raz dva hotový a může jej kombinovat dle libosti a stavu vaší ledničky.
Tohle jídlo se ideálně hodí k rýži nebo prosu. Já jsem uvařila celozrnnou rýži. Posiluje a lehce osvěžuje. Vytváří čchi (energii) a šťávy. Je tedy vhodným pokrmem při nedostatku čchi (při nedostatku šťáv podáváme bez chilli a pórku).
Můžete jakkoliv kombinovat a nebojte se koření. Já mimo recept přidala ještě uvařené černé fazole, které krásně doplní energii našim unaveným ledvinám. A také jsem doplnila o mletý koriandr a šťávu z čerstvého zázvoru, pro větší pikantnost. A nebojte se s kořením experimentovat. Např. ajurvéda doporučuje 1 ČL koření na jednu porci !!!
A nezapomeňte talíř doplnit pickles nebo alespoň kysaným zelím pro lepší zažívání a doplnění lehce kyselé chuti do jídla.
Dobrou chuť 🙂
- 2 PL sezamového oleje
- 2ks mrkve nebo fenyklu
- 1ks pórku
- 1 ČL kurkumy
- 1ks tofu
- pepř bílý nebo zelený nebo černý nebo chilli
- sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
- citron
- sůl
- Na horké pánvi rozpálíme sezamový olej.
- Lehce osmažíme nadrobno nakrájenou mrkev nebo fenykl.
- Přidáme kolečka pórku, trochu soli, pár kapek citrónové šťávy a kurkumu.
- Tofu nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Společně smažíme asi 2 min.
- Dochutíme pepřem nebo chilli.
- Přikryté pokličkou podusíme asi 5 min.
- Na závěr pokapeme sójovou omáčkou.
[…] regeneraci plic a tlustého střeva předcházet jejich vysušování. Vhodná je tedy především zvlhčující a vyživující strava a energeticky bohatší potraviny. Ideální je připravovat pokrmy dlouhým vařením a volit […]