Tohle je moje oblíbené cukroví. V naší rodině se tento druh nepeče, ale vždycky u tety nebo na nějaké návštěvě jsem je vyhledávala mezi zbytkem cukroví. Je to vlastně velmi jednoduchý recept na ingredience, ale příprava je trochu náročnější. Na druhou stranu výsledek stojí za to.
Většinou se snažím dělat odlehčené varianty standardního cukroví, protože co si budem povídat, většina z nás touží (alespoň na Vánoce), zažít ten pocit, co v dětství. Pohoda, pohádky, cukroví a nicnedělání. To, že pro většinu z nás je tohle všechno jenom iluze, tak si aspoň teda upečeme to cukroví, které chutná jako dětství. S radostí jej pak sníme, pochlubíme se kamarádkám, jaké jsme úžasné, když máme aspoň 10 druhů a pak se po svátcích pranýřujeme, že ty kalhoty se jaksi smrskly a že jsme se neměly cpát 🙂
Ale jsme teprve před svátky, tak si to užijme 🙂
Smícháme všechny ingredience na korpus dohromady a vypracujeme pevné těsto. Rozválíme na cca 3mm vysoký plát. Recept na třtinový moučkový cukr zde.
Ve šlehači nebo robotu vyšleháme bílek s cukrem a citronem, až bude zcela tuhý.
Vyšlehaný bílek natřeme na těsto, pokusíme to mít rozetřené rovnoměrně – mě se to teda úplně nepovedlo 🙂
Rozkrájíme těsto na tyčinky o velikosti cca 2cm x 7cm a přeneseme opatrně na plech pokrytý pečicím papírem.
A pak už dáme do trouby na 8 minut na 180°C a potom sušíme asi 45 min. na 80°C, záleží na typu trouby, co máte doma.
Mňam a Vánocům zdar 🙂
- Korpus:
- 200g mletých vlašských ořechů
- 200g moučkového cukru (třtinového)
- 1 bílek
- Poleva:
- 1 bílek z menšího vejce
- 80g moučkového cukru (třtinového)
- štáva z ½ citronu
Napsat komentář