Chtěla jsem dětem připravit nějakou zdravou svačinku, tak jsem si vzala inspiraci od Krásnáživa a upekla jsem její skvělý mrkvový dort a pak jsem z něho udělala spíš muffiny 🙂
Tento recept je teda trochu složitější na přípravu všech ingrediencí, ale vyplatí se to.
Před pečením je potřeba mít připravené hlavně jablečné a dýňové pyré (recept ZDE). Jablečné pyré získáme z rozvařených a rozmixovaných jablek. Můžeme do rozvaru přidat klidně trochu skořice, aby to hezky vonělo a zároveň zahřálo vaše tělo. Co nevyužijete do dortu, dáte dětem třeba jako domácí přesnídávku. Další varianta je pyré koupit, ale pozor na přidaný cukr.
Pokud využijete možnosti lněného semínka místo vajec, dort nebude příliš nadýchaný, tak jen abyste se pak nelekli, že výsledný produkt bude spíše hutnějšího charakteru (viz obrázek). Lněné semínko je před přidáním do receptu nutno rozemlít (např. v mlýnku na kávu) a pak do něj přidat trochu vody a udělat kašičku.
Lněné semínko – obsahuje nesmírně důležité omega3 nasycené mastné kyseliny a také velké spektrum vitamínů a minerálních látek (vit. B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík). Lněné semínko kupujte vždy NEMLETÉ. Rozemletá lněná semínka je důležité sníst nejpozději do hodiny od rozemletí jinak žluknou. Pokud nenarušíme jeho slupku, jen námi projde a nic z něj nezískáme. Pomáhá například při problémech se zácpou a celkově při žaludečních problémech. Pokud používáte lněný olej, je potřeba jej vždy skladovat v lednici!!! Velmi rychle podlého oxidaci.
No a polevu je nutno připravit den předem, resp. je nutné mít namočené kešu ořechy alespoň 12hod a pak když připravíte polevu nebo krém, zase musí nějakou dobu tuhnout v lednici:)
Tak dobrou chuť 🙂
- ½ hrnku oleje (kokosový, ghí)
- ½ jablečného pyré
- 3 PL namletého lněného semínka (nebo 1-2 vejce)
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 1 a ½ hrnku třtinového cukru nebo datlového pyré
- 2 hrnky rýžové nebo jáhelné mouky
- ½ ČL soli
- 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 2 ČL skořice
- 1 hrnek ořechů, kokosu, rozinek
- muškátový oříšek
- mletý zázvor
- POLEVA:
- 1 hrnek nesolených kešu
- 5 datlí
- cca 100ml kokosového mléka
- Smícháme olej, jablečné pyré, lněné semínko a cukr (či datlové pyré) a cca 8 lžic vody
- Přidáme najemno nastrouhanou mrkev (šťávu ponecháme)
- V jiné míse smícháme dohromady všechny ostatní suroviny
- Pak následně sloučíme mokrou a suchou směs dohromady a nalijeme do dortové formy (vyložené pečicím papírem) nebo formičky na muffiny.
- Pečeme na 180 ֯C cca 40-50min.
- Poleva:
- Kešu, datle namočit (ideálně přes noc)
- Rozmixujeme s kokosovým mlékem (mléko přidáváme po troškách, ať není poleva moc tekutá)
- Před zdobením důkladně vychladíme
Napsat komentář