Začíná léto, jahodová sezona v plném proudu, tak jsem hledala nějaký super recept s jahodami. A shodou okolností jsem narazila na recept Hanky Zemanové. Je teda trošku složitější na přípravu, ale rodina nebo přátelé se budou olizovat až za ušima.
Já jsem na dort použila jen jahody, ale lze kombinovat třeba s kiwi, banánem nebo hroznovým vínem, zkrátka představivosti se meze nekladou. A pokud chcete bezlepkovou variantu, tak v receptu také najdete, jak toho dosáhnout.
Moc často s agarem nepracuju a neměla jsem jsem agarové vločky, jen prášek, takže jsem trochu experimentovala, ale nakonec vše dopadlo na jedničku. A co je vlastně AGAR? Je to želírovací látka, kterou můžete nahradit klasickou živočišnou želatinu. Agar je čistě rostlinného původu, vyrábí se z mořských řas a vzniká povařením červené mořské řasy tengusa. Vzniklý vývar má po zchladnutí gelovitou konzistenci a nakonec zcela ztuhne. Tato hmota se následně usuší a poté pokrájí, nadrtí nebo namele. Z výživového hlediska je agar rozpustná vláknina (podobně jako chia nebo lněné semínka). Navíc agar obsahuje poměrně dost minerálů (jod, vápník, železo) a kyselinu listovou a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Navíc je bez chuti a zápachu, takže skvěle nahradí konveční želatinu, která je vyráběna z jatečního odpadu 🙁
Agar se dá použít s vodou, šťávou, džusem, rostlinným i kravským mlékem, naslano s vývarem. Každý typ agaru (tyčinky, vločky, prášek), tuhne trochu jinak, takže je potřeba s tím počítat. Např. vločky (2vrchovaté lžičky) na 500ml se musí vařit 20min, prášek (1 zarovnaná lžička) na 500ml pouhé 2 min a tyčinky je potřeba nejprve 30min namáčet a pak 10min vařit. Pokud se tyčinky nebo vločky úplně nerozpustí dohladka, můžeme použít tyčový mixér a rozmixovat.
Tak dobrou chuť.
- Na korpus:
- 300g loupaných mandlí
- 100g špaldové celozrnné mouky (jemně mleté), popř. pohankové pro bezlepkovou variantu
- 50g změklého másla
- 80ml agáve sirupu
- 50-70g jahodového nebo malinového džemu na pomazání korpusu
- Na krém:
- 2 vanilkové biopudinky
- ¾l tekutiny včetně sirupu, tzn.100ml agáve sirupu, 250ml rostlinné smetany, 400ml rostlinného nápoje
- 50g másla
- na agarovou ozdobu:
- 400-500g čerstvého ovoce (může být mix)
- 100ml jablečného nebo hruškového moštu bez cukru
- 3ČL vloček agar (nebo práškový agar)
- Nejdříve si upečeme korpus.
- Vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou
- Loupané mandle umeleme v mixéru najemno. Je možno už do mixéru přidat i odváženou mouku
- Přidáme změklé máslo a agáve sirup.
- Zpracujeme kompaktní těsto a necháme 10-15min odležet, aby mandle nasály tekutinu a těsto se zpevnilo
- Rukame rozetřeme těsto do vymazané koláčové formy a dáme upéct do troupy na 160 C na 20min (těsto zezlátne)
- Korpus dáme vychladit
- Pak jej pomažeme jahodovým nebo malinovým džemem
- Připravíme si krém
- Do kastrolu dáme vařit smetanu a obilný nebo mandlový nápoj, ze kterého si předem oddělíme část (cca 100-150ml)
- Do odděleného mléka přidáme sirup a metličkou šleháme pudinky.
- Tuto směs pomalu a za stálého šlehání lijeme do vroucího mléka se smetanou.
- Vše společně vaříme do zhoustnutí
- Pudink je hustší než klasický.
- Necháme vychladnout, ale každých 10min ho metlou prošleháme, aby nezatuhnul.
- Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce
- Do zchladlého pudinku zašleháme 50g másla a naneseme na džemem vymazaný korpus
- Na krém nakládáme kousky ovoce a dáme koláč do ledničky
- Nakonec si připravíme agar (vločky nebo v prášku) - rozmícháme v moštu a necháme povařit několik minut
- Vločky by se měly rozplynout
- Necháme agar asi 15min zchládnout a pak jej postupně od středu lijeme lžící na připravený koláč - bude na chladném ovoci hned tuhnout
- Vytvoříme tenoučkou vrstvu přes celý koláč - ovoce tak bude lesklé a vydrží déle svěží
- Koláč necháme alespoň půl dne nebo den rozležet v ledničce - korpus mírně zvláční a bude se lépe krájet
Napsat komentář