Miluju kopr a koprovku, ale dlouho jsem omáčky nedělala, protože jsem se odmítala cpát moukou, ale tahle varianta z cuket či patizonu mě neskutečně nadchla. Fazolové lusky teda nejsou zrovna moje nejoblíbenější, ale k tomuto receptu se hodí a můj muž je miluje 🙂
Někdo by tomu mohl říkat spíš zeleninová omáčka s koprem, ale to je jedno. Chutná fantasticky a zaručeně se trefíte do chutě dětí (pokud mají teda rády kopr) a taky velké části populace, která jinak vege jídlo moc nemusí 🙂
Samozřejmě je to bez kopru skvělý základ pro jakoukoliv další omáčku, či při větším množství vody i hustou krémovou polévku. To už záleží na Vaší fantazii.
Pokud chcete mít fazolky krásně zelené, je potřeba je povařit krátce ve vařící vodě a pak je hned spařit studenou vodou – říká se tomu metoda blanšírování. V létě ideální pro přípravu zeleniny. Zůstane tak v ní většina výživných látek a minerálů.
Jiné varianty: můžeme dochutit omáčku křenem, česnekem či jinými bylinkami
- 500g zelených fazolek
- 500g cuket (ideálně žluté) a bílé části pórku
- 2-3 cibule
- 1l vody s 1ČL soli
- olivový olej
- sůl
- vývar z fazolek
- ovesná smetana (nebo rýžová, živočišná, či sojová)
- 4PL rýžové mouky (není nutná)
- kopr
- Čerstvé fazolky očistěte od stopek a není třeba je překrajovat
- Dejte vařit do vroucí osolené vody a vařte téměř do měkka
- Očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte na kostky
- Osmahněte zeleninu na oleji se špetkou soli asi 15min
- Zalejte vývarem nebo horkou vodou a povařte ještě asi 5-10min - zelenina musí být měkká
- Omáčku důkladně rozmixujte dohladka
- Po uvaření je možno omáčku dochutit několika lžícemi smetany - většinou není potřeba a také umeoctem, pro kyselejší chuť
- Pak už jen vmíchejte nadrobno nasekaný kopr
- Servírujeme s bramborem a vejcem nebo další varianta je jáhelný knedlík.
Napsat komentář