• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Bezlepkové / Koprovka s fazolovými lusky

Koprovka s fazolovými lusky

15.8.2017 by Klára Leave a Comment

Miluju kopr a koprovku, ale dlouho jsem omáčky nedělala, protože jsem se odmítala cpát moukou, ale tahle varianta z cuket či patizonu mě neskutečně nadchla. Fazolové lusky teda nejsou zrovna moje nejoblíbenější, ale k tomuto receptu se hodí a můj muž je miluje 🙂

Někdo by tomu mohl říkat spíš zeleninová omáčka s koprem, ale to je jedno. Chutná fantasticky a zaručeně se trefíte do chutě dětí (pokud mají teda rády kopr) a taky velké části populace, která jinak vege jídlo moc nemusí 🙂

Samozřejmě je to bez kopru skvělý základ pro jakoukoliv další omáčku, či při větším množství vody i hustou krémovou polévku. To už záleží na Vaší fantazii.

Pokud chcete mít fazolky krásně zelené, je potřeba je povařit krátce ve vařící vodě a pak je hned spařit studenou vodou  – říká se tomu metoda blanšírování. V létě ideální pro přípravu zeleniny. Zůstane tak v ní většina výživných látek a minerálů.

Jiné varianty: můžeme dochutit omáčku křenem, česnekem či jinými bylinkami

 

 

Koprovka s fazolovými lusky
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 500g zelených fazolek
  • 500g cuket (ideálně žluté) a bílé části pórku
  • 2-3 cibule
  • 1l vody s 1ČL soli
  • olivový olej
  • sůl
  • vývar z fazolek
  • ovesná smetana (nebo rýžová, živočišná, či sojová)
  • 4PL rýžové mouky (není nutná)
  • kopr
Jak na to?
  1. Čerstvé fazolky očistěte od stopek a není třeba je překrajovat
  2. Dejte vařit do vroucí osolené vody a vařte téměř do měkka
  3. Očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte na kostky
  4. Osmahněte zeleninu na oleji se špetkou soli asi 15min
  5. Zalejte vývarem nebo horkou vodou a povařte ještě asi 5-10min - zelenina musí být měkká
  6. Omáčku důkladně rozmixujte dohladka
  7. Po uvaření je možno omáčku dochutit několika lžícemi smetany - většinou není potřeba a také umeoctem, pro kyselejší chuť
  8. Pak už jen vmíchejte nadrobno nasekaný kopr
  9. Servírujeme s bramborem a vejcem nebo další varianta je jáhelný knedlík.
3.5.3226

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Bezlepkové, Hlavní jídla, Letní, Vegan Štítky:brambory, cibule, cuketa, kopr, pórek, vejce, zelené fazolky

Previous Post: « Pečená rajčata
Next Post: Soba nudle s tempehem, brokolicí a ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework