Babí léto letos sice nic moc, ale maliny se překvapivě ještě urodily, tak jsem si řekla, že si ještě zavzpomínám na léto a udělám malinový koláč.
Dá se samozřejmě použít jakékoliv další letní ovoce např. rybíz (všechny barvy), ostružiny nebo borůvky. I když tady bych možná dala míň cukru, aby nebyl koláč moc sladký, ale to už nechám na Vaší intuici a zkušenostech.
Já v tomto receptu použila kombinaci ječné a pšeničné celozrnné mouky, ale zkuste vlastní varianty. Pokud použijete klasickou mouku, tak jí musíte dát cca 300g. Já pokud používám ječnou, tak vždycky ubírám, protože hodně saje. V původním receptu se koláč peče v dortové formě, já použila klasickou koláčovou, ale úplně klidně můžete zkusit i muffiny pro děti do školy. Zkrátka těsto je poměrně univerzální k různým variantám.
A taky byl v původním receptu slunečnicový olej, ale já mám doma jen bio slunečnicový za studena lisovaný a ten má takovou dost specifickou vůni, která z mého pohledu přebíjí chuť koláče. Takže doporučuju spíše kokosový nebo ghí.
Tak ať chutná 🙂
- 2 vejce
- 150g třtinového cukru (použila jsem muscovado)
- 200ml kefíru (jogurtu, podmáslí, ...)
- 100ml oleje (doporučuju spíše kokosový)
- 100g pšeničné mouky celozrnné
- 100g ječné mouky
- 2ČL prášku do pečiva
- špetka soli
- maliny
- Předehřejeme si troubu na 180°C
- Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem (stačí jej namočit a pak jde krásně natvarovat do formy)
- Vyšleháme vajíčka s cukrem, kefírem a olejem
- V druhé míse promícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou solí
- Spojíme obě směsi dohromady, opatrně vmícháme asi ⅔ malin, a těsto vlijeme do připravené formy
- Nakonec dozdobíme zbytkem malin
- Koláč pečeme asi 40 minut, kontrolujte špejlí, zda je hotovo.
Napsat komentář