Sobota ráno, venku počasí nic moc, v lednici žádná pořádná zelenina, tak jsem si říkala, že pojedu nakoupit na trh na Kulaťák, že tam v tomto počasí skoro nikdo nebude. No, to jsem se teda pekelně mýlila, bylo tam skoro tolik lidí jako v létě. Nicméně, hezkou hlávku červeného zelí tam měli, takže o večeři pro rodinu bylo rozhodnuto.
Tenhle recept je skvělou vege variantou české klasiky plněných bramborových knedlíků s uzeným masem a zelím. Kdysi dávno jsem se o ně pokoušela, ale měla jsem pocit, že moje bramborové knedlíky byly spíš plné mouky, než brambor. Nicméně děti tohle jídlo milují, tak jsem byla ráda, když jsme tento recept vařily na jednom víkendovém vaření na Akademii léčivé výživy:)
Co mě přišlo úplně boží, je vařit červené zelí společně s rozinkami a pak už není potřeba nijak uměle dochucovat.
Těstíčko z jáhel a pohankové mouky může být trochu lepivé, ale i tak se dají dělat docela dobré kuličky. No a luxusní je nakonec osmažená cibulka, kterou posypeme knedlíky na talíři.
A na druhý den 🙂
Zbylo mi ještě trochu těsta a já si říkala, že udělám knedlíky čerstvé. Takže snaha by byla, ale těsto se příšerně lepilo, i když jsem přidala ještě víc mouky. Voda se vařila, a já se začala vztekat, že už neumím udělat ani blbé knedlíky. S ulepenýma rukama, a slzama nakrajíčku z toho nakonec byly noky, které jsem posypala opraženým tempehem a všechno dobře dopadlo. Já byla spokojená a rodina taky 🙂
Dobrou chuť 🙂
- Jáhelné knedlíky:
- 250g jáhel
- 100 - 150g pohankové či jiné mouky
- petrželka
- mletý kmín
- zelené bylinky na ozdobu
- Červené zelí:
- 1 hlávka zelí
- 3 hrsti rozinek (můžete použít i datle - namočené)
- olivový nebo sezamový olej
- sůl
- balzamikový ocet
- Jáhly uvaříme v poměru 1:2,5 se špetkou soli
- Musí být uvařeny úplně doměkka
- Po uvaření necháme vychladnout.
- Do vlažných jáhel přidáme petrželku, mletý kmín a sůl. Vypracujeme těsto.
- Plníme najemno nakrájeným tempehem (možno předtím trochu orestovat)
- Uvaříme vodu a knedlíky vložíme do vody a čekáme až vyplavou
- Červené zelí:
- Na pánev nebo do hrnce klademe najemno nakrájené červené zelí, podlijeme olejem a trochou vody.
- Přidáme rozinky popř. pár datlí
- Dusíme doměkka (cca 20min), před koncem dušení osolíme.
- Hrnec stáhneme a nakonec dochutíme balzamikem
Napsat komentář