• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MoodKitchen s Klárou

vaření s láskou a rozumem

  • Recepty
    • Roční období
      • Jarní
      • Letní
      • Podzimní
      • Zimní
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Svačiny
    • Dezerty
    • Bezlepkové
    • Vegan
  • Články
  • Kurzy vaření
  • Poradenství
  • Co je MoodKitchen?
  • Kontakt
Jste zde: Domů / Svačiny / Hummus pomazánka

Hummus pomazánka

1.9.2017 by Klára Leave a Comment

Pokud potřebujete výživnou svačinku někam na cesty nebo se chcete blýsknout před návštěvou nebo chce jen sobě nebo  manželovi připravit dobrotu do práce, tak na to je skvělý hummus na milion způsobů.

V receptu jsou ingredience na základní variantu hummusu, ale můžete jej vylepšit například přimíchanou červenou řepou(buď uvařenou ve vodě nebo upečenou s česnekem) nebo kurkumou, limetkou či sušenými rajčaty.

Podle chuti může ubírat a přidávat ingredience dle vlastních preferencí. A kdyby se vám náhodou nechtělo složitě cizrnu namáčet a vařit, lze koupit i cizrnu v nálevu, ale už to samozřejmě není ono, protože tam už mohou být různé přídavné látky.

Buď můžete nabírat pomazánku na nakrájenou syrovou zeleninu jako mrkev, řapíkatý celer či okurku nebo namazat na kváskový chleba. My máme poslední dobou oblíbený ten z Koláčkovy pekárny 🙂

Cizrna neboli římský hrách – základ této pomazánky. Bývá považována za nejchutnější luštěninu, vyznačuje se příjemnou, lehce oříškovou chutí. Obsahuje velmi kvalitní živiny, je bohatá na železo (kterého obsahuje 3× víc než maso). Můžete ji přidat do ranních kaší, míchaných vajíček či jako doplněk k rýži.Na trhu jsou k dispozici také různé suché směsi z cizrny, které lze použít např. na přípravu placek či kuliček (arabská specialita falafel).

Dobrou chuť 🙂

 

Hummus pomazánka
 
Vytisknout
Autor: Klára
Suroviny
  • 150 g cizrny
  • plátek kombu (mořská řasa)
  • 1 PL tahini (raději méně než více)
  • 3 PL olivového oleje
  • ½ ČL římského kmínu
  • 3 PL citrónové šťávy
  • sůl
Jak na to?
  1. Namočenou cizrnu slijeme a dáme vařit s řasou kombu, vaříme až je cizrna měkká
  2. Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, ½ lžičky soli a ½ hrnku vody, ve které se cizrna vařila, dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici.
  3. Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.
3.5.3228

 

 

Share on FacebookShare on Twitter

Kategorie:Svačiny Štítky:červená řepa, cizrna, hummus, římský kmín

Previous Post: « Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Next Post: Sekaná na italský způsob »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnotit recept:  

Primary Sidebar

Jmenuju se Klára a vařím s láskou a s rozumem :). Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro větší skupiny. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...no prostě aby jídlo dávalo smysl. Vařením žiju už pár let, studuju ho, píšu o něm, dělám kurzy vaření, jiných se účastním a těším se, co tu společně uvaříme :). Více o mě

Nejnovější příspěvky

  • Babí léto a co to pro nás znamená
  • Léto z pohledu čínské medicíny
  • Podzim pohledem čínské medicíny
  • Batátové brownies s višněmi
  • Perníkové pohankové lívance
  • Bábovka „Mozart“
  • Fazolový guláš

Moodkitchen.cz na Fejsbůku :)

Facebook Pagelike Widget

Štítky

agar agávový sirup borůvky broskve bábovka chia semínka cizrna cuketa fazole ghí hlavice hovězí hummus jablečný ocet ječná mouka jáhly kakao kapary koláč kurz léto mortadela mrkev máta pancetta pečení pohanka quinoa rozinky rukola rum rýže rýžová mouka rýžové mléko seminka sladké tofu vegan vlašské ořechy zima červená řepa čokoláda římský kmín špalda švestky

Rubriky

  • Bezlepkové (29)
  • Články (8)
  • Dezerty (14)
  • Hlavní jídla (13)
  • Jarní (6)
  • Kurzy vaření (6)
  • Letní (17)
  • Podzimní (17)
  • Polévky (7)
  • Recepty (15)
  • Roční období (3)
  • Snídaně (3)
  • Svačiny (11)
  • Vánoce (4)
  • Vegan (10)
  • Zimní (9)

Archivy

  • Srpen 2021 (2)
  • Říjen 2018 (1)
  • Červen 2018 (1)
  • Únor 2018 (3)
  • Leden 2018 (1)
  • Prosinec 2017 (4)
  • Listopad 2017 (3)
  • Říjen 2017 (5)
  • Září 2017 (6)
  • Srpen 2017 (10)
  • Červenec 2017 (4)
  • Červen 2017 (2)
  • Únor 2017 (1)
  • Prosinec 2016 (4)
  • Říjen 2016 (3)
  • Září 2016 (2)
  • Srpen 2016 (1)
  • Červenec 2016 (4)
  • Květen 2015 (1)
Moji partneři:

Zážitky.cz - přední zážitková agentura a firma mého muže :)
IdeálníDoména.cz - marketplace s více než 200 špičkovými adresami pro váš byznys
Tričko POKORU KURVA - moderní trička pro ženy i muže, která vyrábíme :)

Copyright © 2025 · Foodie Pro & The Genesis Framework